23948sdkhjf

Erhvervslivet forsømmer at energirenovere

Der er ellers et stort potentiale, viser ny analyse. Især virksomheder med et stort rumvarmeforbrug vil kunne spare energi

Selv om flere virksomheder allerede har gjort en indsats for at nedbringe deres energiforbrug, så halter det især i de mindre virksomheder med færre end 10 ansatte oplever, der mangler viden på området og hvor ressourcer bliver barrierer for en energieffektivisering.

Det viser Dansk Byggeris Energianalyse. Over halvdelen af erhvervsarealet i Danmark er fra før 1980, og dermed fra før der blev indført energikrav for bygninger.

Det er særligt virksomheder indenfor kontor, handel, offentlig administration samt hotel og restauration, hvor der er stort potentiale for energirenoveringssammenhæng, fordi rumvarmeforbruget er størst her, og en stor andel af bygningerne er fra før 1980, forklarer Camilla Damsø Pedersen, chefkonsulent i Dansk Byggeri.

- I virksomheder med stort rumvarmeforbrug og meget belysning er meget at hente ved en energirenovering. Det kunne for eksempel være en hulmursisolering eller installation af styring af lys, siger hun.

Ifølge Dansk Byggeris analyse domineres energianvendelsen til rumvarme primært af handels- og servicebranchen, der står for 71 procent af det samlede energiforbrug til rumvarme i erhvervslivet.

Hellere stole og borde
Dernæst kommer metalvareindustrien med 13 procent og fødevareindustrien med fem procent.En af de største barrierer for virksomhederne for at investere i energieffektiviseringer er økonomi. I en undersøgelse svarer fire ud af ti virksomheder, at for lang tilbagebetalingstid eller rentabiliteten af energieffektiviseringer udgør de største barrierer.

- Når pengene skal prioriteres, vil virksomhederne hellere investere i nye møbler til restauranten frem for en hulmursisolering, siger Camilla Damsø Pedersen.

Erhvervslivets samlede energiforbrug udgør 35 procent af Danmarks endelige energiforbrug.

Dansk Byggeri anbefaler

Der bør arbejdes for at øge viden og information til virksomhederne om muligheder og fordele ved energieffektivisering, herunder non-energy benefits
Særlig indsats for udvikling af simple og effektive værktøjer målrettet forskellige typer af mindre og mellemstore virksomheder
Flere standardløsninger for særligt de mindre og mellemstore virksomheder i energiselskabernes standardværdikatalog samt i Videncenter for energibesparelser i bygningers eksempelsamling kaldet ”Energiløsninger”
Fokus på muligheden for at fremme energieffektivisering og renovering i erhvervsstøtteordninger
Kilde: Byggeriets Energianalyse 2017

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094