23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Fast pris stiller krav til hele branchen

Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad

Faste priser for en ydelse har været en stor del af flere brancher i årevis. Tag eksempelvis telebranchen, hvor det er lang tid siden, man som forbruger betalte for minutforbrug og 25 øre pr. sms.

Nu har fastpriskonceptet også ramt nedbrydningsbranchen, efter at virksomheden J. Jensen A/S som den første tilbyder nedrivning og miljøsanering til en fast pris.

Mens bygherrerne umiddelbart er begejstrede for en fast pris, stiller enkelte konkurrenter sig skeptiske over for initiativet. Og det skyldes ikke mindst hele miljødelen, som kan være ganske uforudsigelig. For ingen ved, hvad der gemmer sig i en bygning, når først nedbrydningsmaskinerne er gået i gang.

Og det er hele miljødelen, som bliver den store ubekendte, hvis de faste priser først breder sig til hele nedbrydningsbranchen.

Der er ingen tvivl om, at de faste priser vil kræve, at nedbryderne kommer langt tidligere ind i projekteringen end nu. Hatten af for det. Men det stiller skrappe krav til, at bygge- og anlægsbranchen under et tager hele miljødelen alvorligt.

Her peger pilen i sidste ende på rådgiverne, som udarbejder udbudsmaterialet. Alt for ofte hører man om dårligt udformet udbudsmateriale, der i sidste ende er med til at forsinke og fordyre byggeprocessen.

Rådgiverne er derfor nødt til langt bedre at få de miljømæssige konsekvenser indregnet i udbudsmaterialet, for ellers går det galt. Det er den eneste måde, hvorpå tidsforbruget kan holdes inden for det berammede, men også at priserne holdes nede.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141