23948sdkhjf

Energikrav udfordrer byggebranchen

Det nye bygningsreglement giver mulighed for en række undtagelser, og det kan virksomhederne opleve som konkurrenceforvridning, fastslår forskere i ny rapport
Det er ikke uproblematisk for virksomhederne at håndtere bygningsreglementets krav om energibesparelser ved renovering af etageboliger og erhvervsbyggerier.

Især regler om renovering af bygningsdele og gennemførelse af rentable energibesparelser udfordrer byggebranchen.

Det viser en interviewundersøgelse, som Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) har gennemført for Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen blandt byggeriets organisationer, bygningsejere samt rådgivende og udførende entreprenører.

Ifølge rapporten handler udfordringerne blandt andet om, at det ofte er kortsigtede eller fastlåste økonomiske rammer i renoveringsprojekterne, manglende viden og kontrol, gråzoner ved fortolkning af reglementet og hård konkurrence på pris ved udbud.

Regler med elastik

Bygningsreglementet er desuden udformet med en vis elastik. Som udgangspunkt skal enkelte bygningsdele og komponenter leve op til de nyeste energikrav - med mindre der kan argumenteres for, at der skal gøres en undtagelse. Og det kan virksomhederne opleve som konkurrenceforvridende, forklarer Kirsten Gram-Hanssen, professor ved SBi.

- Nogle virksomheder føler, at de gør meget ud af at leve op til reglerne om eksempelvis mængden af isolering, men de kan være i tvivl om, hvorvidt konkurrenterne vil renovere med samme mængde isolering og det kan opleves som konkurrenceforvridende, siger hun.

En del af de interviewede mener, at reglementet fungerer og bliver overholdt, hvorimod andre mener, at reglementet bliver bøjet så kraftigt af nogle rådgivere, at der er tale om konkurrenceforvridning.

Enkelte mener desuden, at der er nogle sager, som er så svære at afgøre, at det er de færreste rådgivere, der reelt kan svare ordentligt på problemstillingen.

På den positive side nævner rapporten dog også, at energikravene ved renovering generelt er med til fremme energibesparende tiltag.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125