Usagligt angreb på grønne tage

| Af Torben Hoffmann, teknisk ansvarlig, Byggros | Tip redaktionen om en historie

Byg-Erfa er tendentiøs og farvet i sin omtale af grønne tage i et nyt erfaringsblad, mener forhandler af grønne tagløsninger

Med et nyudgivet revideret erfaringsblad ser det ud som om, den almindeligvis seriøse byggevidenformidler Fonden Byg-Erfa har indledt en skræmmekampagne mod grønne tage. Grønne tage og en række andre klima- og miljøinitiativer tegner ellers et billede af en byggesektor, som i stigende omfang bidrager med løsninger på aktuelle og kommende klimaudfordringer.

I erfaringsbladet (27) 161217, der handler om grønne tage, skriver Fonden Byg-Erfa i indledningen, at "etablering af grønne tage strider mod god dansk byggeskik i forhold til læresætningen vis vand væk, da der ved grønne tage opretholdes et fugtigt miljø på tagfladen". Teksten er illustreret med et billede af et grønt tag, hvor den oprindelige sedum-beplantning er ved at blive fortrængt af mos.

Det gælder naturligvis fortsat, at vand bør vises væk - det vil sige bortledes - fra en tagflade. Men, at et grønt tag skulle opretholde et fugtigt miljø er en misforståelse, som ikke kan være baseret på nutidige, korrekt opbyggede grønne tage. Her er et af de grundlæggende principper netop, at der ingen barrierer er for vandets bortstrømning.

Usaglig og vildledende
I praksis forholder det sig faktisk sådan, at miljøet på en tagmembran, der fungerer som underlag for en grøn tagløsning, er tørrere end på en ubeskyttet tagmembran. Det skyldes, at planterne og det jordsubstrat, de vokser i, er i stand til at opsuge de fleste såkaldt normale regnvejr. Kraftige og langvarige skybrud kan de naturligvis ikke opfange, men dem kan et konventionelt tag eller de efterfølgende afledningssystemer i jorden heller ikke håndtere.

Erfaringsbladets indledning er desværre både usaglig, udokumenteret og vildledende. Det er vanskeligt at forstå, hvad Fonden Byg-Erfa egentlig vil med den - ud over måske at skabe interesse for erfaringsbladet med et kontroversielt budskab.

Resten af indholdet er nemlig helt overvejende sagligt og fornuftigt. Det er i øvrigt tæt baseret på Tagbranchens Oplysningsråds (TOR) Anvisning 8, der handler om grønne tage.

Erfaringsbladene, de såkaldte Byg Erfa-blade, er en gennem mange år veletableret institution i den danske byggesektor. Både bygherrer og rådgivere læner sig op ad anvisningerne i dem, når de skal vælge løsninger og materialer til deres projekter. Derfor er det uheldigt, at grønne tage nu bliver præsenteret på en tendentiøs og farvet måde i et Byg Erfa-blad.

Erfaringsblade bliver typisk omtalt og citeret i mange sammenhænge. Erfaringsbladet om grønne tage er foruden i Fonden Byg-Erfas eget nyhedsbrev således allerede omtalt i et nyhedsbrev fra HFB Byggecentrum, og yderligere omtale vil formentlig følge. Man kan frygte, at beslutningstagere, der alene læser eller hører om erfaringsbladet, men ikke læser det i sin helhed, vil vælge at se bort fra grønne tagløsninger.

Pynter ikke på omdømmet
Det vil være trist, for grønne tage bidrager blandt andet til at aflaste byernes afløbssystemer ved store nedbørsmængder. Det sker, fordi de opmagasinerer regnvand og frigiver det gradvist. Ud over det har grønne tagløsninger både økonomiske og bæredygtighedsmæssige aspekter. For eksempel forlænger de levetiden af den samlede tagløsning, fordi tagmembranens to største fjender, solens nedbrydende UV-stråling og store temperaturudsving, bliver elimineret eller reduceret. Planterne på de grønne tage øger mangfoldigheden af planter og dyr og opfanger skadelige luftpartikler, så byluften bliver mere ren.

Alt i alt er det svært at finde noget negativt at sige om grønne tage, som de er blevet udført de seneste 10 år - i øvrigt baseret på betydelig erfaring hentet fra Tyskland, hvor der findes op til 100 år gamle grønne tage. Måske er det den omstændighed, der har fået Fonden Byg Erfa til at skrue op for fantasien. Det kan godt være, at det skaber interesse. Men det pynter ikke på omdømmet som seriøs og troværdig videnformidler.
Mere om: Byg Erfa


Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Kommentarer

Rasmus Schou
At en forhandler af et produkt føler sig trådt over tæerne af saglighed er lidt ynkeligt og læse, at man fortæller en god historie igen og igen gør den ikke mere sand, alle de ulykker der er ved at blive lavet i disse år med grønne tage kommer til og koste rigtig mange penge de kommende år, hvis man ved bare en lille smule om byggeri og kan lidt historie om flade tage fra 1970 og frem ved man også godt hvad der sker når man tilbageholder vand på tagkonstruktioner, at man så kommer med den samme sang om tilbageholdelse af regnvand viser bare hvor lidt man har sat sig ind i stoffet om skybrud. At Byg-Erfa stiller spørgsmålstegn ved grønne tage er kun på høje tid, problemet er blot at de slet ikke går hårdt nok til sagen, så før man kalder nogle for usaglige næste gang skal man nok prøve ikke så meget at kikke på salgstal frem for faglighed.
Mvh
Rasmus Schou
Schou ApS

Torben Hoffmann
Rasmus, hos Byggros føler vi os på ingen måde trådt over tæerne af saglighed. Som jeg skriver i mit debatindlæg i Licitationen, behandler Fonden Byg-Erfa helt overvejende grønne tage sagligt i sit erfaringsblad om emnet. Byggros’ betænkelighed går alene på, at erfaringsbladet indledes med udsagn, der ikke udtrykker samme objektive holdning til grønne tage, som kommer til udtryk i det egentlige, faglige indhold.
At inddrage uheldige erfaringer med flade og grønne tage fra 1970’erne i en debat om nutidige grønne tagløsninger er derimod hverken konstruktivt eller relevant. Siden dengang er der sket en enorm udvikling, og et moderne grønt tag kan på ingen måde sammenlignes med datidens temmelig primitive løsninger. Ikke mindst Tyskland har drevet udviklingen fremad de sidste 40 år med egentlig forskning i, hvordan grønne tage opbygges, så deres fordele kan opnås uden at skade bygningerne. Udviklingen i vores naboland har vi nydt godt af, så vi sammen med lande som USA og Canada i dag er langt fremme inden for grønne tage.
Lad os fortsætte den udvikling og diskutere grønne tage fordomsfrit og med udgangspunkt i, hvordan vi anlægger dem i dag. Det har de grønne tage, miljøet og klimaet fortjent.

Med venlig hilsen

Torben Eg Hoffmann

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Fem arkitekter i kamp om nyt rådhus

De skal give deres bud på Fremtidens Rådhus i Høje-Taastrup

Stadionbyggeri ramt af strid

63 millioner rejst på rekordtid: Eksklusive boliger bygges nu i Vedbæk

Nyt MT Højgaard-projekt på vej i historiske omgivelser

Kom ind i kampen tøser og bliv håndværker!

Kvinderne skal skrotte alle fordommene og springe ud i det, hvis de har lyst, lyder det fra kvindelig tømrersvend

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Nyhedsbrev

Stærke kvinder i deres drømmejob

Online Avis Arkiv
Plus

Portræt
Den lune aarhusianer med de støvede løbesko

Med det netop afsluttede energiforlig har den socialdemokratiske klima- og energiordfører Jens Joel bestået sin politiske svendeprøve, fortæller partifælle, der kalder ham en struktureret forhandler, men en doven motionist

Rapport: Kommuner favoriserer lokale håndværkere

Syv af ti virksomheder indbydes aldrig til at byde på opgaver uden for egen kommune. Det øger risikoen for karteldannelse, konkluderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en ny rapport

Ny direktør skal fordoble entreprenørs bundlinje

Flere byggevirksomheder går konkurs

Plus

Betonelement-producenter
Prognose: Fremgangen fortsætter også i år

Boligbyggeriet holder fortsat hånden under byggebranchens tunge drenge

Plus

Betonelement-producenter
Betonbosser med forskellige strategier

Plus

Betonelement-producenter
Nu er betonelementer atter guld værd

Der er fire gode grunde til, at flere af landets største elementproducenter nu kan fremvise tocifrede overskudsgrader

Plus

Virksomhederne bygger på livet løs i ferien

Plus

Højsæson for små og store byggerier

God planlægning er nødvendigt denne sommer, hvis man skal holde ferie med familien, for presset er stort på byggepladserne, mener organisationerne

NCC vinder boligprojekt til kvart milliard

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Elementproducenter knækker ulykkeskurve

De tunge drenge går forrest i en positiv udvikling for elementbranchen, hvor antallet af arbejdsulykker næsten er halveret siden 2011

DGI-byen får et klimaløft

Plus

Røgen sivede ud af ventilationsrørene

Hos bygherren er Inabensa den store synder i forhold til budgetoverskridelserne på 1,3 mia. kroner

Plus

Projektdirektør efter oprydning på Niels Bohr: Nu tror vi på tidsplanen

Oprydningen efter den spanske installatør Inabensa er overstået, og byggeriet af Niels Bohr Bygningen har nu en tidsplan, som bygherren tror på

Plus

Spæncom leverer største overskud i otte år

Elementproducenten er tilbage på sporet efter en årrække med store indtjeningsproblemer

Bygningsstyrelsen anmelder Inabensa for materialesnyd

Inabensa leverede ikke ventilationsrør fra svenske Lindab som lovet, hævder Bygningsstyrelsen

1

Hustømrerne styrker ledelsen: Ansætter en produktionsdirektør

Tidligere afdelingsleder vender tilbage til virksomheden efter et forløb hos Frømandskorpset

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Trafikforsker: Kørselsafgifter kan tage presset af motorvejene

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Niveauet vælter ikke byggebranchen

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Bygningsmaler fortsætter som dimensioneringsfag

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Fredet ejendom gennemgår renovering

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Entreprenøren henter erfaren branchemand ind i bestyrelsen

Se alle Medlemmernes egne nyheder

IATF 16949:2016 Specialist

Risk Management

Den første SENNEBOGEN til Skrotpriser.dk

Give Steel søger byggeleder i Københavnsområdet

Proces- og industrikøling

Tre komplette opbygninger

CASA A/S vælger endnu en gang WINCOVER®

Byg bro mellem byggeriets parter – Aalborg | Aarhus | København

Sådan gik det GTS-nettet i 2017

ISO 13485:2016 Opgraderingsseminar

Energieksperter slutter sig til Synergi

Stort fald i udgifterne til fjernelse af graffiti

Derfor er EL-Service en stærk virksomhed

Skab tillid med klima ikon

DS/EN 60204-1: Mange vigtige ændringer i den nye standard for maskinsikkerhed

Komfortkøling for kontorer

Sådan kan blockchain forme fremtiden inden for BIM og byggebranchen

Lille speciallås stor fleksibilitet

Hands-on introduktion til design og fremstilling af kompositmaterialer

Forvandling af Liverpool bycentrum - Kreativ facade tilfører ekstra dimension til parkeringshus

Marieholm-projekt fortsætter: Sidste tunnelelement er ved at blive klargjor...

ISO 9001:2015 Opgraderingsseminar

Danske virksomheder har forbedret deres internationale konkurrenceevne, men...

Ny anvisning om glas i klimaskærmen – nu med 3-lags ruder

Kraner fra ARM / PIPECON sælges

Send til en kollega

0.375