Usagligt angreb på grønne tage

| Af Torben Hoffmann, teknisk ansvarlig, Byggros | Tip redaktionen om en historie

Byg-Erfa er tendentiøs og farvet i sin omtale af grønne tage i et nyt erfaringsblad, mener forhandler af grønne tagløsninger

Med et nyudgivet revideret erfaringsblad ser det ud som om, den almindeligvis seriøse byggevidenformidler Fonden Byg-Erfa har indledt en skræmmekampagne mod grønne tage. Grønne tage og en række andre klima- og miljøinitiativer tegner ellers et billede af en byggesektor, som i stigende omfang bidrager med løsninger på aktuelle og kommende klimaudfordringer.

I erfaringsbladet (27) 161217, der handler om grønne tage, skriver Fonden Byg-Erfa i indledningen, at "etablering af grønne tage strider mod god dansk byggeskik i forhold til læresætningen vis vand væk, da der ved grønne tage opretholdes et fugtigt miljø på tagfladen". Teksten er illustreret med et billede af et grønt tag, hvor den oprindelige sedum-beplantning er ved at blive fortrængt af mos.

Det gælder naturligvis fortsat, at vand bør vises væk - det vil sige bortledes - fra en tagflade. Men, at et grønt tag skulle opretholde et fugtigt miljø er en misforståelse, som ikke kan være baseret på nutidige, korrekt opbyggede grønne tage. Her er et af de grundlæggende principper netop, at der ingen barrierer er for vandets bortstrømning.

Usaglig og vildledende
I praksis forholder det sig faktisk sådan, at miljøet på en tagmembran, der fungerer som underlag for en grøn tagløsning, er tørrere end på en ubeskyttet tagmembran. Det skyldes, at planterne og det jordsubstrat, de vokser i, er i stand til at opsuge de fleste såkaldt normale regnvejr. Kraftige og langvarige skybrud kan de naturligvis ikke opfange, men dem kan et konventionelt tag eller de efterfølgende afledningssystemer i jorden heller ikke håndtere.

Erfaringsbladets indledning er desværre både usaglig, udokumenteret og vildledende. Det er vanskeligt at forstå, hvad Fonden Byg-Erfa egentlig vil med den - ud over måske at skabe interesse for erfaringsbladet med et kontroversielt budskab.

Resten af indholdet er nemlig helt overvejende sagligt og fornuftigt. Det er i øvrigt tæt baseret på Tagbranchens Oplysningsråds (TOR) Anvisning 8, der handler om grønne tage.

Erfaringsbladene, de såkaldte Byg Erfa-blade, er en gennem mange år veletableret institution i den danske byggesektor. Både bygherrer og rådgivere læner sig op ad anvisningerne i dem, når de skal vælge løsninger og materialer til deres projekter. Derfor er det uheldigt, at grønne tage nu bliver præsenteret på en tendentiøs og farvet måde i et Byg Erfa-blad.

Erfaringsblade bliver typisk omtalt og citeret i mange sammenhænge. Erfaringsbladet om grønne tage er foruden i Fonden Byg-Erfas eget nyhedsbrev således allerede omtalt i et nyhedsbrev fra HFB Byggecentrum, og yderligere omtale vil formentlig følge. Man kan frygte, at beslutningstagere, der alene læser eller hører om erfaringsbladet, men ikke læser det i sin helhed, vil vælge at se bort fra grønne tagløsninger.

Pynter ikke på omdømmet
Det vil være trist, for grønne tage bidrager blandt andet til at aflaste byernes afløbssystemer ved store nedbørsmængder. Det sker, fordi de opmagasinerer regnvand og frigiver det gradvist. Ud over det har grønne tagløsninger både økonomiske og bæredygtighedsmæssige aspekter. For eksempel forlænger de levetiden af den samlede tagløsning, fordi tagmembranens to største fjender, solens nedbrydende UV-stråling og store temperaturudsving, bliver elimineret eller reduceret. Planterne på de grønne tage øger mangfoldigheden af planter og dyr og opfanger skadelige luftpartikler, så byluften bliver mere ren.

Alt i alt er det svært at finde noget negativt at sige om grønne tage, som de er blevet udført de seneste 10 år - i øvrigt baseret på betydelig erfaring hentet fra Tyskland, hvor der findes op til 100 år gamle grønne tage. Måske er det den omstændighed, der har fået Fonden Byg Erfa til at skrue op for fantasien. Det kan godt være, at det skaber interesse. Men det pynter ikke på omdømmet som seriøs og troværdig videnformidler.
Mere om: Byg Erfa


Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Kommentarer

Rasmus Schou
At en forhandler af et produkt føler sig trådt over tæerne af saglighed er lidt ynkeligt og læse, at man fortæller en god historie igen og igen gør den ikke mere sand, alle de ulykker der er ved at blive lavet i disse år med grønne tage kommer til og koste rigtig mange penge de kommende år, hvis man ved bare en lille smule om byggeri og kan lidt historie om flade tage fra 1970 og frem ved man også godt hvad der sker når man tilbageholder vand på tagkonstruktioner, at man så kommer med den samme sang om tilbageholdelse af regnvand viser bare hvor lidt man har sat sig ind i stoffet om skybrud. At Byg-Erfa stiller spørgsmålstegn ved grønne tage er kun på høje tid, problemet er blot at de slet ikke går hårdt nok til sagen, så før man kalder nogle for usaglige næste gang skal man nok prøve ikke så meget at kikke på salgstal frem for faglighed.
Mvh
Rasmus Schou
Schou ApS

Torben Hoffmann
Rasmus, hos Byggros føler vi os på ingen måde trådt over tæerne af saglighed. Som jeg skriver i mit debatindlæg i Licitationen, behandler Fonden Byg-Erfa helt overvejende grønne tage sagligt i sit erfaringsblad om emnet. Byggros’ betænkelighed går alene på, at erfaringsbladet indledes med udsagn, der ikke udtrykker samme objektive holdning til grønne tage, som kommer til udtryk i det egentlige, faglige indhold.
At inddrage uheldige erfaringer med flade og grønne tage fra 1970’erne i en debat om nutidige grønne tagløsninger er derimod hverken konstruktivt eller relevant. Siden dengang er der sket en enorm udvikling, og et moderne grønt tag kan på ingen måde sammenlignes med datidens temmelig primitive løsninger. Ikke mindst Tyskland har drevet udviklingen fremad de sidste 40 år med egentlig forskning i, hvordan grønne tage opbygges, så deres fordele kan opnås uden at skade bygningerne. Udviklingen i vores naboland har vi nydt godt af, så vi sammen med lande som USA og Canada i dag er langt fremme inden for grønne tage.
Lad os fortsætte den udvikling og diskutere grønne tage fordomsfrit og med udgangspunkt i, hvordan vi anlægger dem i dag. Det har de grønne tage, miljøet og klimaet fortjent.

Med venlig hilsen

Torben Eg Hoffmann

Skriv kommentar
Forsiden lige nu
Plus

Malmos bytter elever i Norge

For at gøre sig mere attraktiv over for lærlinge udveksler Malmos A/S årligt to elever med den norske anlægsgartner Svein Boasson AS. Næste gang Malmos sender elever af sted er her til foråret

Plus

Anlægsgartner holder fast i Norge

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Betonproducent får strakspåbud efter dødsulykke

Plus

Byggeriet ser lyst på 2018

DI Byg og Dansk Byggeri forventer øget aktivitet og beskæftigelse inden for byggeri og anlæg i 2018. Det skærper dog udfordringer med rekruttering

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv
Plus

Lærerne skal vide mere

Plus

Højt humør og konkurrenceånd på Skills

Stemningen sitrede fra morgenstunden på Skills i Herning. 300 kombattanter var klar til at gå i krig med murerske, tommestok, skruenøgler, malerpensel og saks

Plus

Kendt husbygger får nyt millionsmæk

Det har været en dyr fornøjelse for Karsten Bülow at overtage ejerskabet af Bülow Huse, som kommer ud af det seneste regnskabsår med et nyt underskud i millionklassen

Plus

Ejer: Bülow Huse findes også i fremtiden

DM i Skills slår rekord fra morgenstunden

NCC bygger underjordisk rundkørsel

Entreprenørfirmaet er i gang med et omfattende vejprojekt på Færøerne

Plus

Udflyttede styrelser får ikke nye bygninger

Aarhus-maler satser på porebeton

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Klar - parat - SKILLS

Plus

Fire kæmper om nyt betalingsanlæg til Storebælt

Plus

Karteldømt entreprenør om bøde: Det er et voldsomt beløb

Eksklusive BIG-boliger er tæt byggestart

Video
Rejsegilde på Amagerværkets blok 4

Trods udfordringer holder den ambitiøse tidsplan.

Genskabt Pihl & Søn vinder sit første byggeri

Pihl & Søn A/S skal i konsortium med LM Byg A/S stå for ny boligejendom i København til over en kvart milliard.

Lollandsk entreprenør modtager bøde for karteldannelse

Anlægs- og byggeentreprenør Troels Jørgensen A/S har accepteret en bøde på 3,2 mio. kroner for karteldannelse

SIB bygger butikscenter i Sønderborg

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Benchmarking er blevet et vigtigt parameter

At sammenligne sig med andre, for at se hvor man står, og dermed målrettet kunne blive bedre er en arbejdsmetode, som både virksomheder, kommuner og sågar lande benytter

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Calum lukker aftaler for 400 mio. kroner

Plus

Ambassaden i Oslo: Masser af byggeopgaver på vej i Norge

Vis din mester, hvad du gerne vil

Spar på kræfterne med verdensnyhed fra Bosch

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Midtjysk vinduesfabrik henter topchef helt udefra

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Metsä Wood dele viden om præfabrikerede elementer og øge anvendelsen af træ i byggeriet.

Hjælp dine gæster med at finde vej

Michael har afprøvet EL:CONs rotationsordning for lærlinge – nu er han udlært elektriker

Multifunktionelt spejl

Læs årets første Dansk VVS

Tre nye medarbejdere hos Shark & Co.

Rå pick-up på Kloakmessen

Learnmarks DM-deltagere gør status efter første konkurrencedag

Flere tusind kvadratmeter nyt domicil til NNE ombygget på rekordtid

Rejsegilde på arkiv for Københavns kulturarv

Café Sommerskos historiske lokale skifter hænder

Workshop ved HTH

Designgulv i blåt skaber blikfang

Plejer du dit virtuelle CV nok?

KTerhvervsbyg tredobler lønnen for andet år i træk

Hvorfor vælge en Kubota minigraver?

Vi er stolte over at have leveret denne Erikkila Pro-Coulmn søjlesvingkran til Lesjöfors A/S

Opdateret kursusoversigt 2018

Leverandør til eliten

Elmålerens funktionalitet og grundlæggende egenskaber

Mål op til 125A direkte, uden brug af strømtransformer! -På kun 6 moduler.

Wavin er med på Vandværksmessen i Roskilde

Manicus Teknik olie/vand køler TAK/T

På næste tirsdag: Kom til gratis foredrag med Toke Kruse

Vil elpriserne stige eller falde i 2018?

Send til en kollega

0.284