23948sdkhjf

Usagligt angreb på grønne tage

| Af Torben Hoffmann, teknisk ansvarlig, Byggros | Tip redaktionen om en historie

Byg-Erfa er tendentiøs og farvet i sin omtale af grønne tage i et nyt erfaringsblad, mener forhandler af grønne tagløsninger

Med et nyudgivet revideret erfaringsblad ser det ud som om, den almindeligvis seriøse byggevidenformidler Fonden Byg-Erfa har indledt en skræmmekampagne mod grønne tage. Grønne tage og en række andre klima- og miljøinitiativer tegner ellers et billede af en byggesektor, som i stigende omfang bidrager med løsninger på aktuelle og kommende klimaudfordringer.

I erfaringsbladet (27) 161217, der handler om grønne tage, skriver Fonden Byg-Erfa i indledningen, at "etablering af grønne tage strider mod god dansk byggeskik i forhold til læresætningen vis vand væk, da der ved grønne tage opretholdes et fugtigt miljø på tagfladen". Teksten er illustreret med et billede af et grønt tag, hvor den oprindelige sedum-beplantning er ved at blive fortrængt af mos.

Det gælder naturligvis fortsat, at vand bør vises væk - det vil sige bortledes - fra en tagflade. Men, at et grønt tag skulle opretholde et fugtigt miljø er en misforståelse, som ikke kan være baseret på nutidige, korrekt opbyggede grønne tage. Her er et af de grundlæggende principper netop, at der ingen barrierer er for vandets bortstrømning.

Usaglig og vildledende
I praksis forholder det sig faktisk sådan, at miljøet på en tagmembran, der fungerer som underlag for en grøn tagløsning, er tørrere end på en ubeskyttet tagmembran. Det skyldes, at planterne og det jordsubstrat, de vokser i, er i stand til at opsuge de fleste såkaldt normale regnvejr. Kraftige og langvarige skybrud kan de naturligvis ikke opfange, men dem kan et konventionelt tag eller de efterfølgende afledningssystemer i jorden heller ikke håndtere.

Erfaringsbladets indledning er desværre både usaglig, udokumenteret og vildledende. Det er vanskeligt at forstå, hvad Fonden Byg-Erfa egentlig vil med den - ud over måske at skabe interesse for erfaringsbladet med et kontroversielt budskab.

Resten af indholdet er nemlig helt overvejende sagligt og fornuftigt. Det er i øvrigt tæt baseret på Tagbranchens Oplysningsråds (TOR) Anvisning 8, der handler om grønne tage.

Erfaringsbladene, de såkaldte Byg Erfa-blade, er en gennem mange år veletableret institution i den danske byggesektor. Både bygherrer og rådgivere læner sig op ad anvisningerne i dem, når de skal vælge løsninger og materialer til deres projekter. Derfor er det uheldigt, at grønne tage nu bliver præsenteret på en tendentiøs og farvet måde i et Byg Erfa-blad.

Erfaringsblade bliver typisk omtalt og citeret i mange sammenhænge. Erfaringsbladet om grønne tage er foruden i Fonden Byg-Erfas eget nyhedsbrev således allerede omtalt i et nyhedsbrev fra HFB Byggecentrum, og yderligere omtale vil formentlig følge. Man kan frygte, at beslutningstagere, der alene læser eller hører om erfaringsbladet, men ikke læser det i sin helhed, vil vælge at se bort fra grønne tagløsninger.

Pynter ikke på omdømmet
Det vil være trist, for grønne tage bidrager blandt andet til at aflaste byernes afløbssystemer ved store nedbørsmængder. Det sker, fordi de opmagasinerer regnvand og frigiver det gradvist. Ud over det har grønne tagløsninger både økonomiske og bæredygtighedsmæssige aspekter. For eksempel forlænger de levetiden af den samlede tagløsning, fordi tagmembranens to største fjender, solens nedbrydende UV-stråling og store temperaturudsving, bliver elimineret eller reduceret. Planterne på de grønne tage øger mangfoldigheden af planter og dyr og opfanger skadelige luftpartikler, så byluften bliver mere ren.

Alt i alt er det svært at finde noget negativt at sige om grønne tage, som de er blevet udført de seneste 10 år - i øvrigt baseret på betydelig erfaring hentet fra Tyskland, hvor der findes op til 100 år gamle grønne tage. Måske er det den omstændighed, der har fået Fonden Byg Erfa til at skrue op for fantasien. Det kan godt være, at det skaber interesse. Men det pynter ikke på omdømmet som seriøs og troværdig videnformidler.
Mere om: Byg Erfa


Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Kommentarer

Rasmus Schou
At en forhandler af et produkt føler sig trådt over tæerne af saglighed er lidt ynkeligt og læse, at man fortæller en god historie igen og igen gør den ikke mere sand, alle de ulykker der er ved at blive lavet i disse år med grønne tage kommer til og koste rigtig mange penge de kommende år, hvis man ved bare en lille smule om byggeri og kan lidt historie om flade tage fra 1970 og frem ved man også godt hvad der sker når man tilbageholder vand på tagkonstruktioner, at man så kommer med den samme sang om tilbageholdelse af regnvand viser bare hvor lidt man har sat sig ind i stoffet om skybrud. At Byg-Erfa stiller spørgsmålstegn ved grønne tage er kun på høje tid, problemet er blot at de slet ikke går hårdt nok til sagen, så før man kalder nogle for usaglige næste gang skal man nok prøve ikke så meget at kikke på salgstal frem for faglighed.
Mvh
Rasmus Schou
Schou ApS

Torben Hoffmann
Rasmus, hos Byggros føler vi os på ingen måde trådt over tæerne af saglighed. Som jeg skriver i mit debatindlæg i Licitationen, behandler Fonden Byg-Erfa helt overvejende grønne tage sagligt i sit erfaringsblad om emnet. Byggros’ betænkelighed går alene på, at erfaringsbladet indledes med udsagn, der ikke udtrykker samme objektive holdning til grønne tage, som kommer til udtryk i det egentlige, faglige indhold.
At inddrage uheldige erfaringer med flade og grønne tage fra 1970’erne i en debat om nutidige grønne tagløsninger er derimod hverken konstruktivt eller relevant. Siden dengang er der sket en enorm udvikling, og et moderne grønt tag kan på ingen måde sammenlignes med datidens temmelig primitive løsninger. Ikke mindst Tyskland har drevet udviklingen fremad de sidste 40 år med egentlig forskning i, hvordan grønne tage opbygges, så deres fordele kan opnås uden at skade bygningerne. Udviklingen i vores naboland har vi nydt godt af, så vi sammen med lande som USA og Canada i dag er langt fremme inden for grønne tage.
Lad os fortsætte den udvikling og diskutere grønne tage fordomsfrit og med udgangspunkt i, hvordan vi anlægger dem i dag. Det har de grønne tage, miljøet og klimaet fortjent.

Med venlig hilsen

Torben Eg Hoffmann

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Nyt om navne

Plus

Licitationen 110 år
Meldekontorer lukket ned på stribe

De fleste brancheforeninger havde indtil for få år siden meldekontorer, hvor deltagelse i licitationer blev meldt ind

Plus

Licitationen 110 år
Farverig kartelvirksomhed i byggeriet

Det har faktisk været lovligt at danne kartel engang, men i takt med især det indre markeds udvikling, er kursen løbende blevet strammet på konkurrenceområdet. Og der er en række eksempler på karteller - også af den mere farverige art

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Licitationen 110 år
Bestikkelse og returkommission - også i byggeriet

LICITATIONEN MENER: Stress presser arbejdspladserne

Nyhedsbrev

34.348 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Online Avis Arkiv
Plus

Totalentreprenør er fundet til Valbys Idrætskollegium

Fynboer vinder boligprojekt i Kolding

Bygherre forventer rift om boligerne i nyt bykvarter, som nu skyder op i Kolding

LICITATIONEN MENER: Hindring af tyverier kræver samarbejde

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Debat
Vi vil også meget hellere samarbejde

Alle de gode initiativer, som Dansk Byggeri og 3F har igangsat for at få faglærte, bør virke, før man snakker om hente flere borgere uden for EU til Danmark, lyder det i en replik fra 3F til Dansk Byggeri

Plus

Tekniq om varebilstyverier: Politiets indsats er utilstrækkelig

Antallet af anmeldelser af tyveri fra varebiler er boomet de sidste to år. Ifølge politiet går det den rigtige vej

Plus

Fandt sit stjålne værktøj på Den Blå Avis: Politiet ville ikke gøre noget

Ambitiøst idrætsbyggeri hænger i bremsen

400 nye boliger ved havnefront

Lokal entreprenør og pensionskasse sætter sig på de første byggefelter i kæmpe Aalborg-projekt

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Nyt om navne

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Regeringen skal løse manglen på arbejdskraft NU

Plus

22 gange om dagen sker et tyveri fra varebiler

Tyveri fra varebiler er fortsat et stort problem. Det kan føre til krav om tyveriforebyggende tiltag for overhovedet at få en forsikring

Plus

Fokus på praktikpladser ser ud til at virke

I årets første syv måneder har der været en stigning på knap 20 procent i antallet af praktikpladser i forhold til samme periode sidste år, viser nye tal

Plus

Lokale kræfter sikrer midtjysk områdeudvikling

Nørre Snede i Midtjylland har sat gang i udviklingen af et gammelt industriområde

Plus

Kæmpe nedjustering sender NCC i rødt

Efter tredje kvartal står den svenske byggegigant med et driftsunderskud på over 700 mio. kroner

Plus

NCC: Vil sælge afdeling og dropper flere projekter

Københavnsk hotel udvides med totalombygning

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Løn og produktivitet skal følges ad

Nyt om navne

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Historisk bygning får nyt look

Fremtidens fredning kan starte på Stevns

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Dansk fabrik lukker: Tikkurila flytter produktion til hjemlandet

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ajour System inviterer kunder og interesserede til gratis seminar i Aarhus, Vejle og Odense

Din logistik specialist i Danmark

Vil du stå for salget af vores uddannelser eller være vores nye mødebooker?

Ekstra belysning til Mikroskop

EL-Service sætter Børnehuset Hyldebakkegård i nyt lys

Dansk Boligbyg opfører 140 DGNB-sølv certificerede kollegieboliger ved Valby Idrætspark

Projektering af transformerstationer 10-20/0,4 kV

Elinstallatør: Nøgleordene er service og kvalitet

Dorner’s nye AquaGard 7350V2 sanitære transportbånd har forbedret sikkerhed og ydeevne

SnoerGlas laver komplekst glastårn på Christianshavn

Når IK10 armaturer ikke er nok

Udvendig solafskærmning er effektiv

Akustikløsninger med mange kombinationsmuligheder

Århus Slagtehus går en grøn fremtid imøde!

Skovkran til Svend Kristiansen

Nu bliver København S fri for graffiti

EffiMat automatiserer onlinebutikkernes lagre

Ny spændende uddannelse fra Byggeriets Ledelsescenter!

Integrede solceller i tag, facade og glaspartier - på Building Green I Forum

Lille reparationsmuffe til 24 fibre

Gratis inbound seminar: Sådan får du flere varme leads

Mini Trans styrker fællesskabet under frysepunktet

Scan Office har stået for at opdatere indretningen af Hotel Christiansminde...

SnoerGlas leverer spændende glasløsning til Tommy Hilfiger

Flytbare reol beslag til containere

Send til en kollega

0.301