Usagligt angreb på grønne tage

| Af Torben Hoffmann, teknisk ansvarlig, Byggros | Tip redaktionen om en historie

Byg-Erfa er tendentiøs og farvet i sin omtale af grønne tage i et nyt erfaringsblad, mener forhandler af grønne tagløsninger

Med et nyudgivet revideret erfaringsblad ser det ud som om, den almindeligvis seriøse byggevidenformidler Fonden Byg-Erfa har indledt en skræmmekampagne mod grønne tage. Grønne tage og en række andre klima- og miljøinitiativer tegner ellers et billede af en byggesektor, som i stigende omfang bidrager med løsninger på aktuelle og kommende klimaudfordringer.

I erfaringsbladet (27) 161217, der handler om grønne tage, skriver Fonden Byg-Erfa i indledningen, at "etablering af grønne tage strider mod god dansk byggeskik i forhold til læresætningen vis vand væk, da der ved grønne tage opretholdes et fugtigt miljø på tagfladen". Teksten er illustreret med et billede af et grønt tag, hvor den oprindelige sedum-beplantning er ved at blive fortrængt af mos.

Det gælder naturligvis fortsat, at vand bør vises væk - det vil sige bortledes - fra en tagflade. Men, at et grønt tag skulle opretholde et fugtigt miljø er en misforståelse, som ikke kan være baseret på nutidige, korrekt opbyggede grønne tage. Her er et af de grundlæggende principper netop, at der ingen barrierer er for vandets bortstrømning.

Usaglig og vildledende
I praksis forholder det sig faktisk sådan, at miljøet på en tagmembran, der fungerer som underlag for en grøn tagløsning, er tørrere end på en ubeskyttet tagmembran. Det skyldes, at planterne og det jordsubstrat, de vokser i, er i stand til at opsuge de fleste såkaldt normale regnvejr. Kraftige og langvarige skybrud kan de naturligvis ikke opfange, men dem kan et konventionelt tag eller de efterfølgende afledningssystemer i jorden heller ikke håndtere.

Erfaringsbladets indledning er desværre både usaglig, udokumenteret og vildledende. Det er vanskeligt at forstå, hvad Fonden Byg-Erfa egentlig vil med den - ud over måske at skabe interesse for erfaringsbladet med et kontroversielt budskab.

Resten af indholdet er nemlig helt overvejende sagligt og fornuftigt. Det er i øvrigt tæt baseret på Tagbranchens Oplysningsråds (TOR) Anvisning 8, der handler om grønne tage.

Erfaringsbladene, de såkaldte Byg Erfa-blade, er en gennem mange år veletableret institution i den danske byggesektor. Både bygherrer og rådgivere læner sig op ad anvisningerne i dem, når de skal vælge løsninger og materialer til deres projekter. Derfor er det uheldigt, at grønne tage nu bliver præsenteret på en tendentiøs og farvet måde i et Byg Erfa-blad.

Erfaringsblade bliver typisk omtalt og citeret i mange sammenhænge. Erfaringsbladet om grønne tage er foruden i Fonden Byg-Erfas eget nyhedsbrev således allerede omtalt i et nyhedsbrev fra HFB Byggecentrum, og yderligere omtale vil formentlig følge. Man kan frygte, at beslutningstagere, der alene læser eller hører om erfaringsbladet, men ikke læser det i sin helhed, vil vælge at se bort fra grønne tagløsninger.

Pynter ikke på omdømmet
Det vil være trist, for grønne tage bidrager blandt andet til at aflaste byernes afløbssystemer ved store nedbørsmængder. Det sker, fordi de opmagasinerer regnvand og frigiver det gradvist. Ud over det har grønne tagløsninger både økonomiske og bæredygtighedsmæssige aspekter. For eksempel forlænger de levetiden af den samlede tagløsning, fordi tagmembranens to største fjender, solens nedbrydende UV-stråling og store temperaturudsving, bliver elimineret eller reduceret. Planterne på de grønne tage øger mangfoldigheden af planter og dyr og opfanger skadelige luftpartikler, så byluften bliver mere ren.

Alt i alt er det svært at finde noget negativt at sige om grønne tage, som de er blevet udført de seneste 10 år - i øvrigt baseret på betydelig erfaring hentet fra Tyskland, hvor der findes op til 100 år gamle grønne tage. Måske er det den omstændighed, der har fået Fonden Byg Erfa til at skrue op for fantasien. Det kan godt være, at det skaber interesse. Men det pynter ikke på omdømmet som seriøs og troværdig videnformidler.
Mere om: Byg Erfa


Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Kommentarer

Rasmus Schou
At en forhandler af et produkt føler sig trådt over tæerne af saglighed er lidt ynkeligt og læse, at man fortæller en god historie igen og igen gør den ikke mere sand, alle de ulykker der er ved at blive lavet i disse år med grønne tage kommer til og koste rigtig mange penge de kommende år, hvis man ved bare en lille smule om byggeri og kan lidt historie om flade tage fra 1970 og frem ved man også godt hvad der sker når man tilbageholder vand på tagkonstruktioner, at man så kommer med den samme sang om tilbageholdelse af regnvand viser bare hvor lidt man har sat sig ind i stoffet om skybrud. At Byg-Erfa stiller spørgsmålstegn ved grønne tage er kun på høje tid, problemet er blot at de slet ikke går hårdt nok til sagen, så før man kalder nogle for usaglige næste gang skal man nok prøve ikke så meget at kikke på salgstal frem for faglighed.
Mvh
Rasmus Schou
Schou ApS

Torben Hoffmann
Rasmus, hos Byggros føler vi os på ingen måde trådt over tæerne af saglighed. Som jeg skriver i mit debatindlæg i Licitationen, behandler Fonden Byg-Erfa helt overvejende grønne tage sagligt i sit erfaringsblad om emnet. Byggros’ betænkelighed går alene på, at erfaringsbladet indledes med udsagn, der ikke udtrykker samme objektive holdning til grønne tage, som kommer til udtryk i det egentlige, faglige indhold.
At inddrage uheldige erfaringer med flade og grønne tage fra 1970’erne i en debat om nutidige grønne tagløsninger er derimod hverken konstruktivt eller relevant. Siden dengang er der sket en enorm udvikling, og et moderne grønt tag kan på ingen måde sammenlignes med datidens temmelig primitive løsninger. Ikke mindst Tyskland har drevet udviklingen fremad de sidste 40 år med egentlig forskning i, hvordan grønne tage opbygges, så deres fordele kan opnås uden at skade bygningerne. Udviklingen i vores naboland har vi nydt godt af, så vi sammen med lande som USA og Canada i dag er langt fremme inden for grønne tage.
Lad os fortsætte den udvikling og diskutere grønne tage fordomsfrit og med udgangspunkt i, hvordan vi anlægger dem i dag. Det har de grønne tage, miljøet og klimaet fortjent.

Med venlig hilsen

Torben Eg Hoffmann

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Fors udvider fjernvarmenettet

Rå beton tager form

Lov skal sikre flere kvinder i topstillinger

Plus

Ny lysteknologi gør storbyerne smidige

Internetopkoblede lysinstallationer vil om få år spare Københavns Kommune for energiudgifter op til seks mio. kroner årligt

Midtjysk savværk donerer træ til nordjysk veteranskib

Plus

Modulbyggerne udvider faciliteterne

ABC Pavilloner har etableret nyt naboselskab, og flere af branchens største virksomheder følger trop med udvidelser

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv
Plus

Nye byggeopgaver på vej

Ny viden og hæder til byggeriet ved prisfest

Danmark tiltrækker nu internationale profiler og forskere, der vil give inspiration til dansk byggeri - og samme dag hædres byggeriet med nye priser

Plus

Christiansen & Essenbæk løfter bundlinjen

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Modulbyggere
Analyse: Et problem med flere fædre

Immer Besser i TBT Tower

Plus

Modulbyggere
- Vi skal ikke jagte bunden i branchen

Plus

Modulbyggere
Modulbyggernes vækstambitioner koster millioner

En kombination af udskudte opgaver og udvidet kapacitet i branchen er med til at udhule indtjeningen hos landets største modulbyggere

Norlund vender udviklingen: Første overskud i over 10 år

En række effektiviseringstiltag har båret frugt for savværket, der har sorte tal på bundlinjen for første gang siden 2006

A. Enggaard klar med nyt stort projekt i hjembyen

Royal indvielse af OPP-sygehus

Nyt om navne

DAGENS LEDER: Byggeriet tager sagen i egen hånd

Sådan vil Nama Parken i Midtjylland se ud

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Lettelser i elafgiften finansierer (næsten) sig selv

Plus

By & Havn-formand: Skilsmisse har gjort ondt

Jens Kramer Mikkelsen forlader By & Havn

Efter 11 år på posten som direktør for By & Havn stopper Jens Kramer Mikkelsen til sommer

KPC vinder Banedanmark-byggeri i Ringsted

DAGENS LEDER: Et skridt i den rigtige kystretning

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeprojekter på vej

Nordiske Medier lancerer ny jobportal

Plus

Hård konkurrence koster på bundlinjen for østjysk anlægsvirksomhed

Plus

Byggenyt

Bonava vil bygge ejerlejligheder i Rungsted Kyst

Debat
Mere og bedre uddannelse i sigte

Odense i vækst

Plus

MT Højgaard accepterer ikke social dumping

Plus

Byggenyt

Plus

Byggenyt

Region annullerer solcelleudbud

Aarhus klar til næste etape af nyt brokvarter

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Stålspær til carporte mv.

Nøglerne til nybygget bosted afleveret mere end to måneder før tid

Kom og oplev Accoya® Shou Sugi Ban på Arhitect@Work 2018 i Forum - Keflico A/S

Hörmann Danmark mander op med nye medlemmer i familien

Portland Towers

GDPR - EU har ændret reglerne, vi stiller skarpt på Anonymisering af personoplysninger

Jupiter er nærmere end du tror - Nyt multimeter sætter standarden - i smart sæt med strømtang

Krav til elmåling 0,4–60 kV - Afholdelsesgaranti

Vidste du, at det er kæde og sjækler fra Fyns Kran Udstyr A/S, der...

Gratis seminar om buildingSMART Awards 2018

Kampagnetilbud på Carhartt T-shirts

LED-belysning til parkeringshus i Ørestad

Montageskinne

Augumented Reality (AR) ved renoveringsopgaver

Meldgaard Silikat A/S på Elmia messe

Temadag om kølemidler

Stor sprøjtedyse forstøver i 360º

Tabletholder

Skal du søge midler via InnoBooster?

Lettere at sælge høj sikkerhed mod elbrande med færdigmonteret tavle

Nordfab på Nordbygg

Fremtiden for berøringsfri armaturer: design og teknologi

Produktnyhed: Casella Flow Detective - innovativ kalibrator til luftprøveta...

Landsdækkende panel for arkitekter lanceres på Building Green

EC POWER og Lochinvar indgår strategisk partnerskab for Nordamerika

Send til en kollega

0.247