23948sdkhjf

Mild vinter fyrer op under optimismen

Byggeriets forventninger er positive, men der hersker fortsat uenighed om, hvorvidt manglen på arbejde eller arbejdskraft er den største væksthæmmer
Er det manglen på arbejdsopgaver eller arbejdskraft, som er den største hæmsko for væksten i bygge- og anlægsbranchen i øjeblikket? Det spørgsmål stiller Danmarks Statistik hver måned til landets byggevirksomheder, og svaret for januar fordeler sig næsten helt lige mellem de to modpoler.

- Den opfattede mangel på specialiseret arbejdskraft ligger i øjeblikket stabilt, og der var i januar byggevirksomheder svarende til 19 procent af beskæftigelsen, som oplevede produktionsbegrænsninger pga. arbejdskraftmangel, men der er faktisk flere virksomheder, nemlig 22 procent, som bremses af mangel på arbejdsopgaver, siger Bo Sandberg, der er cheføkonom ved Dansk Byggeri.

En mild vinter er guld værd
Konjunkturindikatoren fra Danmarks Statistik for byggeri og anlæg en lille smule fra -6 i december til -5 i januar. Det skyldes især beskæftigelsesforventningerne, men også vejret spiller ind. Med en døgnmiddeltemperatur på 4,9 grader blev december sidste år den 6. varmeste siden 1874, og det kan mærkes i bygge- og anlægsbranchen, hvor den milde vinter fungerer som et blus under optimismen.

- I begge de to første vintermåneder, december og januar, er det kun virksomheder svarende til 6 procent af byggeriets beskæftigelse, der har oplevet produktionsbegrænsninger på grund af dårligt vejr. I de hårde vintre i 2010 og 2011 var det tilsvarende tal i enkelte måneder oppe på mellem 25 og 40 procent, forklarer Bo Sandberg og uddyber:

- En mild vinter er ganske enkelt guld værd for bygge- og anlægsbranchen. De beskæftigede lønmodtagere undgår sæsonafskedigelser på grund af vejrlig. I den milde vinter i 2016 dykkede byggebeskæftigelsen i 1. kvartal blot til 97 procent af årsgennemsnittet mod 95 procent i en "normal" vinter og 93 procent i en hård vinter.

- Det betød konkret 3.200 ekstra beskæftigede i vinteren 2016 og meget tyder på, at vi vil se samme tendens i 2017.

Dermed er den milde vinter en positiv sidegevinst for byggevirksomhederne: Når der kan fastholdes et højt aktivitetsniveau året rundt, tager man også toppen af udfordringen med adgang til tilstrækkelig arbejdskraft, som typisk opstår i sommerhalvåret.

Læs også: " Branchen giver blandede svar ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.119