23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Robotterne kommer - også i byggeriet

Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad
Forleden så denne signatur et interessant billede. To bygningsarbejdere oven på en maskine, som de lagde sten i, hvorefter maskinen udlagde stenene som en fuldt færdig belægning.

Hvorvidt dette scenarie ligefrem bliver en dagligdags realitet for landets brolæggere er ikke til at sige. Men bygge- og anlægsbranchen er om nogen en hård branche at arbejde i, og nedslidning er et kendt fænomen.

Heldigvis kommer der flere og flere hjælpemidler til, som utvivlsomt hjælper landets bygningsarbejdere til at være længere tid på arbejdsmarkedet og mindsker antallet af arbejdsulykker. Næste skridt er så, at robotter kan overtage langt flere af de ensformige opgaver - eksempelvis tunge løft. Men som en kronik i Licitationen - Byggeriets Dagblad beskrev i fredags, er graden af automatisering i den danske byggebranche stadig forsvindende lille.

En form for robotter - dronerne - er allerede ved at blive en integreret del af byggeriet. Men det er jo egentlig et paradoks, at automatiseringen ikke er nået videre. For i takt med at byggeriet bliver mere og mere digitaliseret, stiller det også større krav til de ansatte på byggepladserne. Og hvorfor ikke frigøre dem til de mere specialiserede ting og så lade robotter klare de mere ensidige opgaver.

Hvis først de udenlandske entreprenører tager robotterne til sig, kan det sætte danske entreprenører under pres i takt med, at stadig flere udenlandske virksomheder gør sit indtog på danske byggepladser. Og det vil koste på bundlinjen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11