23948sdkhjf

SMV’erne skal med på digitaliseringsvognen

Hvis de danske SMV-virksomheder ikke kommer med på digitaliseringsvognen, går vi glip af produktivitet, og det har vi ikke råd til, mener Dansk Byggeri
Regeringens ambition om at sætte ambitiøse målsætninger for, hvordan der skal gennemføres en digital omstilling i Danmark, finder vi hos Dansk Byggeri yderst positivt. Vi må ikke hænge på bremsen, men se at få flyttet foden, så Danmark kommer med frem i front, når det handler om produktivitet og vækst. Digitalisering er i den forbindelse en af de lavthængende frugter, som vil øge produktiviteten, forbedre virksomhedernes konkurrenceevne og dermed bidrage til at øge vores allesammens velstand.

Bygge- og anlægsbranchen er bestemt ikke fodslæbende. Her er digitaliseringen allerede i rivende udvikling. I dag er det sådan, at der i forbindelse med større nybyggeri anvendes droner på byggepladserne, 3D-print og digitale 3D-modeller, i stort set alle led af byggeriets kæde. Vi taler om, at hele byggeriets livscyklus skal simuleres digitalt, allerede inden byggeprocessen går i gang. Og det viser sig, at en sådan digital udvikling er med til at smidiggøre hele byggeprocessen og mindske fejl og dermed i sidste ende gøre hele byggeriet billigere og mere bæredygtigt.

Straksafskrivning

Men, som i de fleste andre brancher, er der en tendens til, at graden af digitalisering hænger sammen med virksomhedens størrelse. Hvilket regeringen også selv peger på i sin redegørelse om Danmarks digitale vækst. Og når cirka 98 procent af Danmarks virksomheder er SMV’er, så er det klart, at der skal igangsættes en målrettet indsats for øget digitalisering hos særligt de mindste virksomheder.

Hos Dansk Byggeri er vi i fuld gang med at synliggøre redskaber og gevinster ved digitalisering for vores medlemmer på flere, velbesøgte it-messer landet over.

Men der er også brug for konkrete initiativer fra politisk hold. Her foreslår Dansk Byggeri incitamenter til at investere i it, som kan fremme digitaliseringen hos alle - især de mindste virksomheder. For eksempel en ordning, hvor virksomheder får mulighed for kontant straksafskrivning ved investering i innovation og digitale løsninger. Det vil gøre det attraktivt at bruge penge på avanceret it-udstyr, da kontantudbetalingen vil afhjælpe eventuelle likviditetsudfordringer. Den løsning har revisorerne påvist god effekt af i en undersøgelse foretaget i sommeren 2015, og vi ved, at denne løsning allerede er etableret med succes i Canada.

På regeringens to do-liste

Ordningen skal ikke udelukkende være for mindre virksomheder, men man kan eksempelvis sætte et loft på, så det kun bliver muligt at afskrive to millioner kroner årligt, så det vil komme alle virksomheder, men særligt mindre virksomheder, til gode. Resultatet vil ikke først og fremmest handle om fine, skinnende skærme, men bedre produktivitet, bedre konkurrenceevne og i sidste ende bedre bundlinje.

Får vi ikke koblet hele underskoven af SMV-virksomheder i Danmark på digitaliseringsvognen, går vi faktisk glip af anseelig produktivitet, og dermed vækstforbedringer, som vi ikke har råd til, hvis vi kan sikre velstanden i Danmark fremadrettet. Vi håber derfor, at trekløver-regeringen vil sætte det højt på den politiske to do-liste.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172