23948sdkhjf

Vis vilje til at fortsætte reformer af velfærden

Lad 2017 blive det første af otte ambitiøse år frem mod et langt mere konkurrencedygtigt, effektivt og rigere Danmark i 2025, mener adm. direktør i Dansk Byggeri
Nytårsudtalelse - Vi har fået en ny regering, som samler betydelige reformkræfter i Folketinget, og som således har påtaget sig ansvaret for at modernisere velfærden og gøre Danmark klar til fremtiden. Regeringen skal nu vise sin duelighed og sætte gang i processen frem mod et stærkere Danmark med en ambitiøs 2025-plan.

- Det er ikke brug for et nytårsfortsæt, som ikke bliver indfriet. For hvert trin, vi undlader at tage, bliver det næste trin vanskeligere. Vi står med store udfordringer i form af urbanisering, globalisering og ændringer i befolkningens sammensætning, som ikke tillader politisk solbadning. Lad derfor 2017 blive det første af otte ambitiøse år frem mod et langt mere konkurrencedygtigt, effektivt og rigere Danmark i 2025.

Vente med at gå på pension

- Vi skal samtidig værne om et retfærdigt og trygt Danmark, hvor generøsiteten består i at give plads til langt flere på arbejdsmarkedet og holde op med at parkere mennesker uden for fællesskabet. Der er brug for at fortsætte reformer af uddannelser og arbejdsmarked, så vi bliver flere om at skabe grundlaget for den velfærd, som vi alle gerne vil have råd til. For eksempel kan mange af os i dag sagtens vente endnu et par år med at gå på pension. Vi bliver også nødt til via beskatningen at belønne den ekstra indsats. Og så skal vi have fokus på best practice i den offentlige drift og administration i fx kommunerne.

- Rammerne og omkostningerne for erhvervslivet må balanceres med niveauet i verden omkring os. Vi må holde op med at påføre dansk erhvervsliv afgifter, som spænder ben for den lige konkurrence med udlandet. Som samfund skal vi kunne sikre en mobilitet af arbejdskraft og en stærk infrastruktur, som gør alle dele af Danmark attraktive for investeringer.

- Vi skal med andre ord være parate til at investere i vores fremtid, og vi skal opbygge nye danske styrkepositioner. Det er tilladt at gå foran, når vi for eksempel på klima- og energiområdet har betydelige potentialer i kraft af en skærpet dansk lovgivning, som fremmer innovation, forskning og udvikling.

Frem i forreste linje

- For Danmark betyder det, at vi skaber et solidt grundlag for konkurrencedygtige teknologier i alle dele af dansk erhvervsliv - fra byggematerialer til digital infrastruktur og avancerede industriprodukter. Vi har, hvis vi vil, langt bedre mulighed end mange andre lande for at komme frem i forreste linje, når det handler om at finde sig en plads i den moderne digitale verdens markedsøkonomi. Vi har lagt krisen bag os. Men om ganske få år kan vi næppe vente at hente mere medvind fra konjunkturerne, og vi må imødese knaphed på den fornødne kvalificererede arbejdskraft. Her er det vigtigt, at vi kan tiltrække kompetencer og stimulere entreprenørship på et forhåbentligt åbent og frit arbejdsmarked.

- Derfor er det største nytårsønske fra Dansk Byggeri da også, at vi så hurtigt som muligt får givet håndslag på at fortsætte de senere års strukturelle reformspor, så vi ikke sidder tilbage i startblokken, når de andre løber.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093