23948sdkhjf

Christiania står foran en millionfornyelse

Politikerne i Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg skal mandag tage stilling til en mulig byfornyelse af Christiania
Der er en mulig millionfornyelse af Christiania på vej. Mandag skal politikerne i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg tage stilling til en femårig partnerskabsaftale med Fonden Fristaden Christiania, som allerede er godkendt i Fristaden.

Aftalen indeholder 11 projekter om alt fra mere energirigtige boliger, bedre infrastruktur og forbedrede sociale forhold. Og den er blevet til på baggrund af en henvendelse fra Fristaden og en efterfølgende undersøgelse af muligheden for en byfornyelsesindsats, som politikerne i Københavns Borgerrepræsentation bestilte midt i november 2015.

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) håber, at et politisk flertal vil komme christianitterne i møde:

- Vi skal tage imod den invitation, vi har fået af fonden. Aftalen skal være med til at sikre gode og tidssvarende boliger og uderum på Christiania, og at fristaden stadig er et sted, hvor grænser kan skubbes, og hvor der arbejdes med nye og innovative løsninger, der kan virke som inspiration for andre, siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Jeg har en klar forventning om, at aftalen både er til gavn for Christiania og for København som helhed.

Flersidet fokus

Fokus vil blandt andet være på at få udskiftet eksisterende opvarmningskilder som oliefyr samt brænde- og koksovne med nytænkte løsninger som for eksempel små, lokale, CO2-neutrale fjernvarmesystemer. Derudover skal wc- og badeforhold opgraderes.

På gadeplan skal der blandt andet ses på, om overgangene mellem Christiania og den omkringliggende by fungerer hensigtsmæssigt, og så skal infrastrukturen styrkes, så det er mere tydeligt for udefrakommende, hvor privatlivets fred skal respekteres.

Der afsættes i partnerskabet i alt 30 mio. kroner til projektet, hvoraf fonden bidrager med 10 mio. kroner og Københavns Kommune 20 mio. kroner.

De 30 mio. kroner er ikke nok til at gennemføre alle de 11 projekter, som står beskrevet i aftalen, og derfor er det nødvendigt med yderligere finansiering fra for eksempel andre fonde, lyder det.

Hos installatørernes organisation, Tekniq, glæder man sig over udsigten til en mulig partnerskabsaftale.

- Vi er altid positive, når der er udsigt til arbejde til vores medlemmer, siger underdirektør Thorkild Bang til Licitationen - Byggeriets Dagblad og påpeger, at han ikke ser nogen forøget risiko ved at sende håndværkere ud på arbejdet, da aftalen er godkendt på Fristaden.

De 11 projekter
Overskrifterne på de forskellige projekter fordelt på fire temaer:
Klima og Energirenovering
- Pulje til etablering af nabovarmesystemer
- Pulje til udskiftning af individuelle opvarmningskilder
Bygningsfornyelse
- Renovering af Fredens Ark, der i dag huser cirka 80 mennesker
- Genetablering af åbninger i Loppebygningen
Områderne mellem husene
- Optimering af eksisterende indgange til Christiania
- Infrastruktur på Christiania
- Parkering og trafik omkring Christiania
Forberedende sociale forhold og flere arbejdspladser
- Socialøkonomiske virksomheder og beskæftigelsesfremmende tiltag
- Sociale aktiviteter
- Idéhus
- Projektudvikling af være-bliveboliger
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125