23948sdkhjf

Forskning: Mobning får mænd til at forlade arbejdsmarkedet

Ny undersøgelse viser, at der er forskel på kønnenes måde at håndtere mobning på. God kommunikation er vigtig i kampen mod mobning, mener Dansk Byggeri
Mens mobning på arbejdspladsen fordobler kvinders sygefravær, så vælger mænd i højere grad at forlade arbejdsmarkedet for en periode efter at være blevet udsat for mobning.

Det viser ny tværfaglig forskning fra Aarhus BSS (School of Business and Social Sciences) - Aarhus Universitet og Københavns Universitet.

I studiet angiver syv procent af respondenterne, at de er udsat for mobning. Heraf er 43 procent mænd. I alt 3.182 personer fra både offentlige og private organisationer har deltaget.

- Det store spørgsmål er, hvorfor mænd primært reagerer ved at forlade arbejdspladsen, mens kvinderne reagerer på mobning ved et længere sygefravær. Det viser i hvert fald en forskel i kønnenes måde at håndtere mobning på, siger adjunkt Tine Mundbjerg Eriksen fra Institut for Økonomi på Aarhus BSS.

Overraskende resultat

Sammen med kollegaerne fra Københavns Universitet har Tine Mundbjerg Eriksen netop udgivet sin forskning i den internationale tidsskrift Journal of Labour Economics, og ifølge hende var det overraskende, at mobningen ikke virker til at føre til øget sygefravær hos mænd.

- Til gengæld indikerer de mobbede mænd i højere grad end kvinderne, at de går på arbejde, selvom de egentlig er syge. Samtidig ser det ud til, at mobning påvirker lønniveauet hos mænd negativt, hvilket indikerer, at mobningen hæmmer deres muligheder for lønforhøjelse og forfremmelser. Én måde at mobbe på er jo, at dine kollegaer eller din chef hæmmer dine muligheder for at udføre arbejdet ordentligt, laver om i dine opgaver eller giver de sjove og vigtige opgaver til andre, siger hun.

Fysisk intimidering

Når det kommer til typen og hyppigheden af mobning, viser forskningen, at mænd er lige så udsatte for arbejds- og personrelateret mobning som kvinder, men faktisk en smule mere udsatte for fysisk intimidering end kvinderne.

En stor del af mobningen på danske arbejdspladser kommer dog aldrig frem i lyset, hvilket ifølge Tine Mundbjerg Eriksen blot er med til at understrege problemets vigtighed og behovet for yderligere forskning.

- Der er stadig mange ting, vi ikke ved helt præcist. For eksempel om mobningen følger med personen eller arbejdspladsen eller begge dele. Men det er dyrt problem for samfundet og for det enkelte individ, så det vil vi gerne dykke dybere ned i, siger hun.

Skifter sjak

En af årsagerne til, at man i Dansk Byggeri kun sjældent hører om mobbesager er, ifølge arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen, at der er en høj mobilitet i branchen, og de ansatte derfor skifter sjak eller arbejdsplads, hvis de føler sig mobbet. Hun understreger dog, at mobning er noget, man arbejder for at komme til livs.

- Mange virksomheder arbejder med god kommunikation om kerneopgaverne, planlægning, ordresedler og, hvordan man som virksomhedsleder kan sende medarbejderne afsted om morgenen. Det er en måde at forebygge mobning på, da god kommunikation på arbejdspladsen er det modsatte af mobning. Derudover har vi en aftale med fagbevægelsen om, at vi kan rykke ud, hvis virksomhederne henvender sig om det her, siger hun.

Gode råd
Det bør en mobbepolitik indeholde:
En klar udmelding fra ledelsen om, at mobning ikke tolereres
En definition af, hvad mobning er
En klar beskrivelse af henholdsvis arbejdsgiver og medarbejderes ansvar
En henvisning til den relevante lovgivning på området
En beskrivelse af, hvor og hvordan medarbejderen kan klage, hvis vedkommende føler sig mobbet
En beskrivelse af, hvordan medarbejder og virksomhed skal forholde sig, hvis en medarbejder udsættes for mobning
En beskrivelse af, hvor den mobbede medarbejder efterfølgende kan henvende sig for at få støtte
En beskrivelse af hvilke konsekvenser det får, hvis man mobber sine kolleger, for eksempel advarsler, forflyttelse, degradering eller i værste fald afskedigelse
En henvisning til, hvor medarbejderne kan henvende sig for få uddybende information om mobbepolitikken

Kilde: Videnscenter for Arbejdsmiljø
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125