23948sdkhjf

Overenskomstforhandlinger: Håndværkere prioriterer arbejdsmiljø

Arbejdsmarkedets parter præsenterede mandag deres overordnede ønsker for de kommende overenskomstforhandlinger for byggeriet
Arbejdsmiljø og nedslidning er det tema, der ifølge de danske håndværkere bør få mest opmærksomhed, når byggeriets parter skal forhandle den nye overenskomst for 2017-2019 i hus.

Det er konklusionen i en dugfrisk medlemsundersøgelse, som 3F Byggegruppen havde med, da det såkaldte sættemøde, det officielle startskud for overenskomstforhandlingerne, fandt sted i Dansk Byggeris lokaler i centrum af København.

En tredjedel af medlemmerne hos 3F Byggegruppen peger således på arbejdsmiljø og nedslidning som det område, hvor det er vigtigst for formand Kim Lind Larsen og forhandlingssekretær Palle Bisgaard at finde forbedringer på, når de sidder ved forhandlingsbordet sammen med adm. direktør Lars Storr-Hansen og juridisk chef Peter Stenholm fra Dansk Byggeri.

Som næstmest vigtige tema har håndværkerne forbedringer af løn, sygeløn og prislister, mens tiltag mod social dumping er på tredjepladsen.

Moderne overenskomster

De tre punkter blev sammen med en ambition om at tiltrække flere unge til byggefagene fremlagt som 3F Byggegruppens overordnede udspil til forhandlingerne, der kommer til at foregå over de næste måneder, formentlig frem til foråret 2017. Udsigten til at skulle være flere år på arbejdsmarkedet får flere til at prioritere arbejdsmiljø, vurderer Kim Lind Larsen.

- Efterlønnen er fjernet, og pensionsalderen er forlænget til 68 år og vil måske blive øget yderligere, og det giver anledning til bekymring for mange af vores medlemmer, der har et fysisk krævende arbejde. Derfor skal vi kigge på, om vi ikke kan finde hjælpeværktøjer til at håndtere den udfordring, sagde Kim Lind Larsen til det fælles pressemøde med Dansk Byggeri, der blev afholdt umiddelbart efter sættemødet mandag.

I den anden lejr hos Dansk Byggeri præsenterede Lars Storr-Hansen tre overordnede emner, som arbejdsgiverne i byggeriet mener, der bør integreres i den kommende overenskomst.

For det første skal overenskomsterne "moderniseres", som den adm. direktør formulerede det.

- Vi skal i højere grad have nogle bestemmelser, der følger med den digitale og teknologiske udvikling, så overenskomsterne understøtter udviklingen frem for at stå i vejen for den, sagde han.

For det andet fremhævede Dansk Byggeri mere fleksibilitet i overenskomsterne som et ønske. Herunder muligheden for at lave flere aftaler om især arbejdstid lokalt ude i virksomhederne frem for, at det skal igennem fagforbundene hver gang, at der foreligger et ønske om at afvige fra bestemmelserne i overenskomsterne.

For det tredje skal omkostningerne ved at have lærlinge sænkes med det formål at skaffe flere lærepladser. Lars Storr-Hansen henviste i denne sammenhæng til en medlemsundersøgelse, der blev omtalt i Licitationen - Byggeriets Dagblad i sidste uge, hvor 45 procent af byggevirksomhederne udtrykte, at de ville ansatte flere lærlinge, hvis omkostningerne blev sænket.
OK-forhandlinger 2017
De nuværende overenskomster på bygge- og anlægsområdet udløber med udgangen af februar 2017. Dansk Byggeri og 3F Byggegruppen vil frem til foråret næste år forhandle om en ny overenskomstaftale gældende for perioden 2017-2019.


Uenighed om økonomien

Stemningen mellem forhandlingsaktørerne var ved mandagens pressemøde god, ja nærmest venskabelig, men der var heller ikke tvivl om, at det var to parter, der sidder på hver sin side af forhandlingsbordet.

Det kom blandt andet til udtryk i deres respektive udlægninger af den nuværende økonomiske situation. Mens 3F Byggegruppen fremstillede økonomien som under en "stabil og positiv udvikling" med relativt lav ledighed og svagt stigende vækst, manede Lars Storr-Hansen og Peter Stenholm til forsigtighed.

- Vi har netop set endnu en nedjustering af vækstskønnene for de kommende år, og man skal være påpasselig med at fremstille økonomien bedre end den er. Mundvigene vender mere opad, end de gjorde i 2014, men der er flere usikkerheder som eksempelvis Brexit, der kan få markedet til at vende. Så der er fortsat god grund til at være forsigtig, sagde Lars Storr-Hansen.

Undersøgelse
8.800 af 3F Byggegruppens godt 60.000 medlemmer har svaret på et spørgeskema forud for byggeriets overenskomstforhandlinger. De er blandt andet blevet stillet spørgsmålet: Hvilket hovedområde mener du, det er vigtigst at få forbedringer på i forbindelse med forhandling af overenskomsten for 2017-2019? Svarende fordeler sig således:
Arbejdsmiljø og nedslidning - 33 procent
Løn, sygeløn og prisliste - 31 procent
Regler mod social dumping - 22 procent
Arbejdstid og ferie - 8 procent
Efter- og videreuddannelse - 5 procent
Tillidshverv - 1 procent
Kilde: 3F Byggegruppen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096