23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Gennemsigtighed skal være målet

Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad
Udlicitering af kommunale opgaver har igennem årene været en særdeles varm kartoffel. Afhængigt af farven på flertallet i byrådene har kommunerne i mere eller mindre grad heldigvis indset, at de i langt overvejende grad kan forvalte skattekronerne bedre ved at lade det private erhvervsliv udføre de kommunale opgaver.

Ikke mindst inden for vej- og parkområdet er flere og flere opgaver tilgået den lokale bygge- og anlægsbranche. Men omvendt er kommunerne også nødt til at bruge de offentlige kroner rigtigt, og derfor er det ikke ualmindeligt, at kommunerne afgiver pris på egne opgaver med såkaldte kontroludbud for at vurdere, om det egentlig kan betale sig at udlicitere den pågældende opgave. Viser det sig, at kontrolbuddet er det mest fordelagtige, er kommunen i sin gode ret til at annullere udbuddet.

Problemet er ifølge flere organisationer, at rammerne omkring kontrolbuddene er for dårlige. Senest konkretiseret ved en sag fra Aabenraa Kommune, hvor kommunen havde regnet forkert, hvilket resulterede i unaturligt lave priser ved et udbud af vej- og parkopgaver.

Derfor er det også prisværdigt, når Dansk Erhverv, DI og Dansk Byggeri nu kommer med en række anbefalinger til, hvordan kontrolbud bliver mere retvisende og gennemsigtige. Ikke mindst en større ekstern validering og en targetpris bør være målet. Kun gennem denne gennemsigtighed sikres konkurrencen og en bedre håndtering af skattekronerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.204