23948sdkhjf

Demente føler tryghed i de sorte cirkler

Den 8-talsformede arkitektur har en positiv effekt på beboernes trivsel i Holbæks nye plejecenter
På en lille forhøjning i den østlige del af Holbæk ligger det nye 8-talsformede Samsøvej Plejecenter på 5.600 kvadratmeter. Solens stråler bevæger sig hen over bygningens sorte Steni-facade i forskellige glansgrader og skaber et skiftende udtryk hen over den buede facade. Rundt i bygningens to cirkler er der forskellige udsigtspunkter over blandt andet Holbæk Fjord, og midt i de to cirkler er to gårdhaver for bebeboere og personale.

Plejecenteret kom på tegnebrættet, da en række ældre plejecentre i Holbæk skulle lukkes og på bestilling fra bygherren Holbæk Kommune og boligselskabet DOMEA. Det nye plejecenter skulle kunne rumme 75 boliger á 75 kvadratmeter, hvor de mest plejekrævende ældre borgere skulle bo.

Arkitektvirksomheden Kullegaard stod i spidsen for udviklingen af byggeriet som totalrådgiver - et byggeri hvor både bygherrens og brugernes interesser skulle favnes inden for en stram økonomisk ramme.

- Med de runde former og gangforbindelsen, hvor de to cirkler mødes, forsøger vi at foregribe, at der i fremtiden formentlig er nedskæringer og færre ’varme hænder’ i plejesektoren, siger Kasper Kullegaard, arkitekt og partner i Kullegaard A/S, og forklarer:

- Bygningens geometriske form er nemlig med til at minimere gangarealet, og midterpunkterne i de to cirkler betyder, at personalet har kortere afstand rundt om i bygningen. Plejecenteret er et stort sted, men de runde former og boligernes placering i den ydre del af cirklen skaber gode oversigtsforhold og overblik for både personale og beboere.

Frihed til demente

Forventningen var også, at man ved at forme bygningen som et 8-tal kan lade ældre demente gå ture i bygningen og i gårdhaverne, uden personalet behøver at holde øje med, om de forlader bygningen. Beboerne møder nemlig aldrig en dør for enden af en gang på grund af bygningens runde former.

Ifølge plejecenterets leder, Tine Gelting, lader bygningens form netop til at have den ønskede effekt.

- Vi har mange beboere, som er meget demente. Vi har snart boet her i et år, og i den tid har vi kun oplevet få beboere, der er gået ud af døren. Demente har brug for afgrænsede rum, og det skal være nemt for dem af finde tilbage igen, når de går ture på gangene. Når de går rundt i cirklen uden at møde enden af gangen, kommer de altid tilbage til deres egen lejlighed, som de kender, forklarer hun.

Arkitekturen har også betydet, at beboerne oplever mere socialt samvær, fordi der er fællesrum med plads til aktiviteter for en hel bogruppe.

Erfaring afgørende

Entreprenørvirksomheden STB Byg vandt opgaven med at bygge plejecenteret i hovedentreprise.

- STB Byg kunne gennemskue, hvad vi havde i tankerne. Derfor kunne de også give en pris på byggeriet, hvor vi kunne få alt det, vi, brugerne og bygherre havde drømt om trods en begrænset projektøkonomi. Deres forslag til optimering af byggeriet forringede ikke byggeriet - tværtimod, siger Kasper Kullegaard.

STB Byg gik i gang med byggeriet i august 2014, og i februar 2016 flyttede Plejecenter Samsøvejs 75 beboere ind.

Kaptain
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126