23948sdkhjf

Hospitaler kan spare millioner på vandregningen

For første gang har tre danske hospitaler fået overblik over deres vandforbrug - og kan spare over 10 millioner kroner
Millioner af liter vand flyder hvert eneste år gennem rørene på hospitalerne i Herlev, Hvidovre og på Rigshospitalet.

Men nu er de tre hospitaler med støtte fra Miljø- og Fødevareministeriet og Region Hovedstaden gået sammen om at skabe overblik over vandforbruget.

- Tilsammen kan de tre hospitaler spare 10,8 millioner hvert eneste år og 248.000 kbm vand. Det er ligeså meget som 6.350 danskeres årlige vandforbrug. Jeg er glad for, at Region Hovedstaden og Miljø- og Fødevareministeriet har gennemført dette projekt, for det viser vejen for andre hospitaler i landet. Vi kan spare masser af ressourcer ved at udnytte dem mere effektivt. Samtidig viser projektet, at der er stort potentiale i et samarbejde mellem hospitaler og virksomheder om vandteknologiske løsninger - miljøteknologi som der ligger store eksportmuligheder i. Jeg håber, ideerne vil sprede sig som ringe i vandet til andre hospitaler, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

Drikkevand kan erstattes

Den nye kortlægning viser imidlertid, at 56 procent af vandet på Hvidovre Hospital kan erstattes med sekundavand - for eksempel ved at renset drænvand opsamlet fra udearealer bruges som afkøling af kedler eller til toiletskyl.

- Herlev, Hvidovre og Rigshospitalet fortjener stor ros for at have kastet energi og ressourcer ind i det her projekt i en i forvejen travl hverdag. Sundhedsudgifterne stiger løbende i takt med, at vi forbedrer behandlinger. Derfor er det vigtigt, at vi effektiviserer, hvor vi kan, og en besparelse på 10,8 millioner kroner hvert år falder på et tørt sted. De penge kan hospitalerne f.eks. bruge til at forbedre oplevelsen for de mange mennesker, som er indlagt, siger formand for miljø- og transportudvalget i Region Hovedstaden Jens Mandrup (SF).

brahe

Opdelt i grupper
Hospitalernes vand er blevet opdelt i grupper: Det vand, der kommer i kontakt med patienterne, og det der ikke gør.
På grund af smittefare skal hospitaler være særligt opmærksomme på at bruge det såkaldte ”sekundavand”, som er vand, der har ringere kvalitet end drikkevand. Sekundavand bruges derfor ikke på områder, hvor der er direkte eller indirekte kontakt med patienter.


Besparelser
Samlet set vil der kunne spares 248.000 kbm vand pr. år på de tre hospitaler. Det svarer til 10,8 mio. kroner pr. år for de tre hospitaler til sammen.
248.000 kbm vand svarer til det samlede årlige vandforbrug for 6.350 danskere eller ligeså meget vand, som der kan være i 100 olympiske svømmebassiner.
Pengene spares ved færre udgifter til vand, vandafledning og vandbehandling
For at opnå besparelserne vil hospitalerne skulle foretage mindre investeringer i teknologi, som danske virksomheder kan levere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125