23948sdkhjf

De værste elever bliver ofte de bedste

Kloakmester foretrækker bogligt svage unge, når der skal ansættes nye lærlinge, og han har syn for sagn i egen virksomhed
- Giv de unge mennesker en chance, og du får verdens bedste folk i din virksomhed. Specielt de bogligt svage er fantastiske.

Tom Ewers, indehaver af firmaet Sydkystens Brolægning & Kloak i Taastrup, mener, at "de værste" bli’r de bedste. Når der skal ansættes nye lærlinge i virksomheden, går han målrettet efter såkaldt "unge med særlige behov". De er loyale, har som regel hænderne skruet rigtigt på, og ved fælles indsats kan de også lære at stå op om morgenen.

- Der mangler rørlæggere og kloakfolk i Danmark. Og det er ikke uddannelser, som de unge står i kø til, selv om der er mange gode grunde til, at de burde gøre det. Her uddanner vi vore egne rørlæggere i samarbejde med bo- og uddannelsesstedet Grennesminde i Taastrup. Vi har haft en håndfuld unge igennem vores eget system, og det fungerer godt, konstaterer Tom Ewers.

Han har branchen og dens udfordringer helt inde på livet. Tom Ewers er selv uddannet kloakmester og har drevet virksomhed i 20 år. Han er medlem af bestyrelsen for Danske Kloakmestre og er brancheforeningens repræsentant i bestyrelsen for Kloakmestrenes TV-Inspektion.

- Jeg føler, at det er nødvendigt at råbe vagt i gevær overfor både kloakbranchen og erhvervslivet i det hele taget. Ikke kun nogle, men alle, er nødt til at påtage sig et ansvar for at få fat i de unge mennesker. Det gælder ikke mindst de unge mennesker, som måske har en lidt anderledes baggrund. Alle må tage større ansvar, end det sker i dag. Så belønnes erhvervslivet til gengæld med gode og værdifulde medarbejdere, som er nødvendige for at holde hjulene optimalt i gang", siger Tom Ewers.

Autist og ordblind

25-årige Andreas Hansen er det omvandrende bevis på, at man udmærket kan blive til noget, selv om man møder med nogle hurdler i bagagen. Han er både autist og ordblind. Og så tillige har et godt sovehjerte specielt omkring det tidspunkt, hvor man burde møde på arbejde.

- Jeg har egentlig aldrig været sådan en, der laver ballade. Nærmere sød og artig. Men jeg kom i specialklasse fra folkeskolens 4. klasse, og siden var jeg på efterskole i tre et halvt år. Gennem Grennesminde var jeg også i praktik i et byggemarked og på et lager gennem Grennesminde, inden jeg kom til Tom Ewers, fortæller Andreas Hansen.

I dag er Andreas udlært rørlægger. Han har fået kørekort - også trailerkort. Han har bane-kort og er dermed godkendt til at arbejde tæt på jernbaneskinner. Han kører gravemaskine og har ansvar for egne projekter hos Sydkystens Brolægning & Kloak. Senest har Andreas lavet et omfangsdræn ved et hus.

- Jeg har lidt kik på tv-inspektionskursus. Det tror jeg godt, at jeg kan gennemføre, og så vil jeg få yderligere muligheder, fortæller Andreas Hansen.

De regnede med mig

Det er fire år siden, Andreas Hansen rykkede fra Grennesminde til Sydkystens Brolægning & Kloak.

- I et treårigt forløb hjælper Grennesminde unge med at komme i gang med at lave noget. Jeg var der nu kun i to år, inden jeg kom til Tom Ewers hos Sydkystens Brolægning & Kloak. Det gik fint helt fra starten, bortset fra det med, at jeg ikke var så god til at stå op om morgenen. Efter en periode kunne jeg godt se, at jeg ikke kunne være bekendt, at Tom skulle ringe hver morgen og sørge for, at jeg kom på arbejde. Kollegerne regnede jo også med mig. Så jeg lærte at stå op og møde til tiden, siger Andreas Hansen.

Efter en introduktionsperiode, skrev Andreas Hansen og mester Tom Ewers kontrakt om en EGU-læreplads i firmaet med to et halvt års forløb. Den blev siden vekslet til en gennemført uddannelse som rørlægger - og en fastansættelse. Kørekortet kom på plads efter et års tid i firmaet og blev øjeblikkelig fulgt op med, at Andreas fik ansvar for en firmabil.

- Tillid og ansvar er afgørende. Når de unge forstår, at vi andre tror på dem og regner med dem, så kvitterer de med loyalitet og ansvarsfuldhed. De bliver rigtig gode medarbejdere, siger Tom Ewers.

Praktik med arbejdsprøvning

- Det kan da godt være, at det giver nogle lidt andre udfordringer, at der er tale om unge med særlige behov. Men vi har brug for dem. I vores firma løser vi problemet med manglende rørlæggere og kloakfolk ved selv at uddanne dem i samarbejde med bostedet Grennesminde. De starter med en måneds praktikforløb med arbejdsprøvning for at se, om det overhovedet er noget for dem. Hvis det går godt, set fra begge sider, så fortsætter vi i tre måneder, og derefter laver vi en aftale om EGU - Erhvervsfaglig Grunduddannelse, forklarer Tom Ewers.

EGU-forløbet omfatter både rørlæggerkursus, rottestop-kursus, maskinlære, kørekort, mulighed for at komme på tv-inspektionskursus. Og en masse praktisk erfaring.

"Efter de to års kursusforløb, vælger mange at fortsætte med uddannelsen som anlægsstruktør og måske også kloakmester. Andreas er en succeshistorie for os. I 2015 kom han hjem fra DM for rørlæggere med en tredjeplads og dermed en bronzemedalje. Han har allerede erklæret, at han næste år går efter mesterskabet. Det er jo en ung mand med selvtillid - og noget at have den i", siger en tydeligt stolt mester.

Sigh
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127