23948sdkhjf

Museumsudvidelse går ned i jorden

Med sine 40 meter i diameter vil udbygningen af kunstmuseet Aros i Aarhus fylde godt op i landskabet foran Musikhuset
Kunstmuseet Aros i Aarhus har vokseværk. Og skal udvide.

Det har været kendt et stykke tid. Men nu er der konkrete idéer, modeller og tegninger på banen.

Det bliver et projekt til over 300 mio. kroner, og det er blevet lavet om og ændret flere gange undervejs.

Men nu er tegnestuen Schmidt Hammer Lassen klar med visualiseringer af, hvad der venter århusianerne, når Aros’ ambitiøse udvidelse »Next Level« åbner dørene i 2020, skriver Århus Stiftstidende.

Men på avisens hjemmeside er der ikke kun roser til projektet. Faktisk er flere borgere utilfredse:

"Det betyder så, at vi borgere skal betale 180 mio. kroner, hvilket må betragtes som ufatteligt i disse sparetider - samtidig kommer der en megaregning for "Kulturby 2017", skriver en læser.

En anden påpeger, at man tilsyneladende har tænkt sig at smadre en fin gammel plan for landskabsarkitekturen foran Musikhuset:

".. Og ikke et ord om, endsige et farvel til, landskabsarkitekten Sven Hansens fine og afholdte haveanlæg, et værdifuldt arkitekturelement, der blev skabt og nøje planlagt sammen med Musikhusets facade. Aros’ hysteriske udviklingsideer æder Musikhuset, lyder det fra den utilfredse læser.

Underjordisk galleri

Projektet blev præsenteret i 2015. Det er lavet med den verdenskendte amerikanske kunstner James Turrell, og den nye udvidelse vil indeholde et 1.200 kvm stort underjordisk galleri og den gigantiske semi-underjordiske kunstinstallation »Domen.«

Next Level strækker sig, ifølge Århus Stiftstidende, vinkelret fra Aros’ nuværende hovedindgang til forpladsen af Officerspladsen.

Den nye dome vil rejse sig ni meter over det nuværende niveau, og mens de to første gallerier er næsten helt skjult, er det kun en ændring i det anlagte landskab, som vil antyde den større bygning skjult under rampen.

Har tegnet Aros

Det var også Schmidt Hammer Lassen, der oprindeligt tegnede Aros, og i det nye projekt har der været en kontinuerlig dialog med museets direktør Erlend G. Høyersten, som også er idémand bag den markante udvidelse af museet, som havde til hensigt at stå klar i 2017, hvor Aarhus er europæisk kulturhovedstad.

Med sine 40 meter i diameter udgør Domen et af de mest spektakulære rum, der er blevet bygget ind i et kunstmuseum.

Selve domen vurderes at tage et år at bygge, og den vil være åben i taget med et hul i toppen med en diameter på seks meter.

Next Level-projektet vil i alt få et areal på 5.000 kvm, og står efter den nye plan klar for offentligheden i 2020, skriver Århus Stiftstidende.

Projektet er blandt andet støttet af Salling Fondene, der har smidt 100 mio. kroner i puljen. Ny Carlsberg Fondet har støttet med 20 mio. kroner.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.235