23948sdkhjf

Finanslov sikrer penge til østjysk motorvej

Med finanslovsaftalen for 2017 bliver en udvidelse af E45 mellem Aarhus og Skanderborg en realitet. Dansk Byggeri glæder sig over beslutningen
Med aftalen om finansloven 2017 har regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti vedtaget, at udvide E45 fra Aarhus S til Skanderborg S.

Parterne har til udvidelsen afsat 119 mio. kroner i 2017, 130 mio. kroner i 2018, 182 mio. kroner i 2019 og 93 mio. kroner i 2020. Den østjyske motorvej E45 er en central transportkorridor. På strækningen mellem Aarhus S og Skanderborg S er der imidlertid allerede i dag trængselsproblemer i myldretiden, og strækningen risikerer i stigende grad at blive en trafikal flaskehals. En udvidelse fra de nuværende 4 til 6 spor på strækningen skønnes at kunne gennemføres på tre til fire år fra plangrundlaget er på plads og forventes at have et positivt samfundsøkonomisk afkast.

Lange forhandlinger

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) glæder sig over, at der efter lange forhandlinger endelig er en aftale i hus.

- Der er en flaskehals på den jyske motorvej, så nu tager vi fat om det. Samtidig fastholder vi fokus på sunde offentlige finanser, så tilliden til dansk økonomi ikke svækkes, siger han. Aftaleparterne er desuden enige om, at bidrage til etableringen af vestvendte ramper ved Esbjergmotorvejens tilslutningsanlæg 67 ved Vejen Øst. Der afsættes derfor et statsligt bidrag på i alt 14,4 mio. kroner i perioden 2017- 2019, idet der derudover forudsættes lokal medfinansiering. Ramperne skal forbedre tilgængeligheden til området og således understøtte de eksisterende og planlagte erhvervs- og byudviklingsområder i Vejen Øst. Ramperne vil samtidig reducere uvedkommende tung trafik gennem byen.

Derudover er parterne enige om, at bidrage til at der gennemføres en forundersøgelse af en østlig ringvej/havnetunnel i København. Forundersøgelsen skal kortlægge omkostningerne forbundet med en havnetunnel og undersøge mulighederne for OPP for derved at sikre det bedst mulige beslutningsgrundlag.

Turbo på E45

Hos Dansk Byggeri mener adm. direktør, Lars Storr-Hansen finansloven for et lyspunkt på trafikområdet.

- Det er på høje tid, at der nu sættes politisk turbo - og 500 mio. kroner - af på en udvidelse af E45-motorvejen mellem Århus og Skanderborg. Det er et infrastrukturprojekt med positivt samfundsøkonomisk afkast, som Dansk Byggeri længe har anbefalet, siger han.

Dansk Byggeri glæder sig også over, at der er lys for enden af havnetunnellen i København.

- Vores trængselsplagede hovedstad har længe skreget på en trafikal bypass-operation, som en østlig ringvej vil udgøre. Havnetunnellen, som der nu skal laves forundersøgelse af, vil samtidig muliggøre fortsat vækst og byudvikling i København, siger Dansk Byggeris administrerende direktør.

Læs mere: " Topchef: PSO-aftale styrker konkurrenceevnen ".

Læs mere: " Regeringen afskaffer PSO-afgiften ".

Finanslov
Udvalgte hovedpunkter i aftalen:
Lavere registreringsafgift. Skalaknækket hæves til 106.600 kroner
Nominel fastfrysning af grundskylden i 2017 for alle ejendomme
Forøgelse af tilskudsprocenten for frie grundskoler til 75 pct.
Udvidelse af E45 fra Aarhus S til Skanderborg
En styrkelse af det danske skattevæsen
Styrkelse af dansk kulturarv
Kilde: Finansministeriet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125