23948sdkhjf

Håndværk på vej mod Danmarkskanon

Kulturminister Bertel Haarder (V) har bedt befolkningen stemme på, hvilke samfundsværdier, der skal med i den nye Danmarkskanon. Håndværk, frisind og det danske sprog er blandt forslagene
Hvilke værdier har størst betydning for dansk kultur og samfund? Er det frisind, hygge eller måske håndværk?

Nu kan befolkningen stemme om, hvilke samfundsværdier, der skal udgøre på kulturminister Bertel Haarders (V) Danmarkskanon. Seks kuratorer har motiveret de i alt 2.425 forslag fra befolkningen og har udvalgt 20 overordnede samfundsværdier. Og her er håndværk med på en 13. plads. De 20 bud på danske samfundsværdier skal nu til afstemning og kulturministeren glæder sig til at se, hvilke, der ende i kanonen.

- Det har været interessant at læse de mange, varierede forslag fra danskerne. Og jeg glæder mig til at se, hvilke værdier danskerne vurderer som mest betydningsfulde for vores kultur og samfund og fremtid. Jeg vil på lige fod med alle andre gå på danmarkskanon.dk og stemme. Jeg vil stemme på mange af værdierne, da de hver på deres måde udtrykker, hvad vi er formet af og fælles om og gerne vil have med ind i fremtiden, siger Bertel Haarder.

Det danske DNA

Ud over håndværk kan man også stemme på andelstanken, Danmark i verden, deltagende folkestyre, det danske sprog og kønsligestilling. Kravene til de forskellige samfundsværdier er, at de skal være immateriel kultur, kunne begrundes historisk og have betydning for mange mennesker og have relevans både nu og i fremtiden. Og der passer håndværk godt ind, mener Robert Sørensen, formand for Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn.

- Håndværk hører til i en Danmarkskanon, fordi det er grundlaget for alt, der bliver fremstillet i Danmark. Lige fra ruder konges tid har håndværkere bygget samfundet op - også inden industrialiseringen. Mange af vores håndværkerlaug går hundredvis af år tilbage og er dermed et DNA i det danske samfund, siger han.

På vej tilbage

De 10 samfundsværdier, som har fået flest stemmer, når afstemningen slutter 22. november, vil indgå i den endelige Danmarkskanon. Robert Sørensen håber dels at håndværk kommer med i den endelige kanon, men også at det vil skabe øget opmærksomhed på det gode håndværk i befolkningen.

- Jeg håber, at danskerne vil tænke, at de har overset håndværk som værdi. Det har længe været holdningen, at alle skulle læse videre, og der har man undervejs glemt det gode håndværk. Men nu er det på vej tilbage. Det er DM i Skills også et godt eksempel på, siger formanden.

Danmarkskanon
Her er de 20 nominerede værdier:
Danmark i verden
Kort magtdistance
Velfærdssamfundet
Frihed
Landskaber og bygningskultur
Det danske sprog
Foreningsliv og frivillighed
Andelstanken
Tillid
Deltagende folkestyre
Kønsligestilling
Frisind
Håndværk
Medmenneskelighed
Folkelige bevægelser
Plads til forskellighed
Den kristne kulturarv
Folkeoplysning
Lighed for loven
Hygge
Kilde: Kulturministeriet


Fakta om afstemningen
Afstemningen foregår på www.danmarkskanon.dk fra i dag og frem til 22. november. Alle kan stemme. Man kan godt stemme på flere værdier, men man kan kun stemme på en værdi én gang. De 10 samfundsværdier, som har fået flest stemmer, når afstemningen slutter 22. november vil indgå i den endelige Danmarkskanon, som offentliggøres 12. december 2016.
Kilde: Kulturministeriet
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141