23948sdkhjf

Klimarådet: Danmarks mål er overkommelige

Klimarådet har analyseret Danmarks del af EU’s 2030-klimamål. Målet kan nås uden at gennemføre en forhastet og fordyrende omstilling, lyder konklusionen
EU har et mål for frem mod 2030 om at reducere drivhusgasudledningen med 30 procent i forhold til 2005.

Det skal blandt andet ske ved at nedbringe CO2-udledningen fra landbrug, transport og opvarmningen i boliger og erhverv.

Medlemslandene har fået tildelt reduktionsmål for på 0-40 procent og som et af de rigeste EU-lande, har Danmark fået et mål på 39 procent. Det er ikke vanskeligt at leve op til, viser en analyse fra Klimarådet, der anbefaler, at der fra politisk hold igangsættes analyser af reduktionspotentialer og -omkostninger ved forskellige tiltag, der i perioden 2021-2030 kan bringe Danmark på rette spor frem mod målet i 2050.

Reelle tiltag

Danmark har mulighed for at benytte sig af flere såkaldte fleksibilitetsmekanismer for at opfylde sit mål. Det vil sige valgfrihed mellem forskellige måder at reducere drivhusgasser på.

Klimarådets analyse viser imidlertid, at nogle af mulighederne for fleksibilitet ikke vil medføre reelle reduktioner frem mod 2030, og Klimarådet anbefaler derfor, at Danmark ikke benytter fleksibilitetsmulighederne fuldt ud. Konkret bør Danmark undgå at købe sig til reduktioner i udlandet i form af kvoter fra kvotesystemet eller kreditter i ikke-kvotesektoren.

- Det er vigtigt, at de tiltag, vi vælger, rent faktisk sænker drivhusgasudledningerne i EU. Klimarådet anbefaler, at Danmark så vidt muligt selv foretager reduktioner inden for Danmarks grænser og kun bruger fleksibilitet i opfyldelsen af 2030-klimamålet, hvis det gør den samlede omstilling mod 2050 billigere, siger formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127