23948sdkhjf

Arbejdsulykker sker, når rutinerne forandres

Otte ud af 10 arbejdsulykker skyldes nye arbejdsopgaver, et nyt arbejdssted eller at noget er gået i stykker
En maskine, der ikke virker, nye arbejdsopgaver, eller at man skal arbejde et andet sted end normalt.

Med andre ord: Noget er ikke, som det plejer at være.

Det er årsagen eller den medvirkende årsag til 80 procent af alle arbejdsulykker, viser en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Forskerne har gennemgået data fra 4.002 personer, som ankom til skadestuerne i Odense og Herning efter en arbejdsulykke i 2013. Undersøgelsen har set på otte forskellige forbigående risikofaktorer, og højdespringerne var klart de klassiske ulykkestemaer, der knytter sig til maskinsikkerhed og arbejdspladsens indretning.

Til gengæld var der en mindre stærk sammenhæng, hvad angår de individuelle faktorer, som for eksempel tidspres, brug af mobiltelefon eller at blive distraheret.

Midlertidige job

Resultatet overraskede forskerne, fortæller Flemming Lander forsker i arbejds- og Miljømedicin på Syddansk Universitetshospital, som har stået i spidsen for undersøgelsen.

- Vi forventede, at de årsager, der har med den enkelte person at gøre, ville have en større betydning, men det viste sig, at de klassiske ulykkesfaktorer, der knytter sig til maskinsikkerhed og arbejdspladsens indretning, havde en større betydning, siger han til Magasinet Arbejdsmiljø.

For risikofaktoren "ikke-rutinemæssige opgaver" er det bemærkelsesværdigt, at risikoen var næsten dobbelt så høj for arbejdstagere i stationære job sammenlignet med midlertidige jobs, for eksempel rejsemontører og bygningsarbejdere.

- Det kunne tyde på, at ansatte i midlertidige jobs er bedre forberedte på skiftende jobfunktioner og er bedre i stand til at håndtere uforudsete situationer, siger han.

Undersøgelsen peger således på, hvilke prioriteringer der er vigtige i ulykkesforebyggelsen.

Efter sommerferien

Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, kan godt genkende det billede fra byggebranchen, som undersøgelsen tegner.

- Vi ved, at de fleste ulykker sker efter sommerferien, når nye medarbejdere starter eller når man ikke længere gør, hvad man har på rygraden.

I byggebranchen er der mange forandringer og derfor er det vigtigt, at man som arbejdsgiverfår lavet en ordentlig overlevering, så ulykken ikke sker, siger hun.

Undersøgelsen er støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11