23948sdkhjf

Halvfjerdserhuset får ny energi

Tagpap, isolering og solceller kan være en god kombination - også på huse, der har overstået den første ungdom
Det behøver ikke være dyrt eller besværligt at gøre et halvfjerdserhus energirigtigt.

Sådan en løsning valgte en husejer fra Studstrup nord for Aarhus tidligere i år. Leo Rasmussen og hans kone havde købt et hus fra 1972, som skulle have renoveret taget, og parret valgte at kombinere renoveringen med ekstra isolering, solceller og ny tagdækning, der får naboer til at nikke anerkendende.

- De gamle betontagsten på huset var blevet porøse og forvitrede, hvilket havde givet fugt i spær og lægter. Det vidste vi godt, da vi købte huset, og vi ville have noget andet end tagsten. Med en glatdækning af sort tagpap får huset et mere enkelt og alligevel personligt udtryk, og siden har flere af vores naboer hentet tilbud hjem på noget lignende, siger Leo Rasmussen.

Holdbarhed og tæthed

Mange huse af den årgang skal i disse år have renoveret taget, fordi de oprindelige tagsten skal skiftes ud. Her anbefaler Leo Rasmussen altså tagpap; ikke kun fordi det giver et anderledes udtryk end de traditionelle tagsten eller plader, men også på grund af holdbarheden og tætheden.

Parret i Studstrup kombinerede det nye tag med indblæsning af et ekstra lag mineraluld på loftet og efterfølgende montering af solceller. Den ekstra isolering er i dag lovpligtig efter bygningsreglementet BR 2015, som kræver at man isolerer op til gældende norm, når tagdækningen bliver skiftet. Til gengæld er timelønnen til indblæsningen fradragsberettiget. Og med et glatdækket tag var isoleringen en nem og overkommelig opgave, understreger Leo Rasmussen - og det samme gjaldt i forhold til solcellerne.

- Mange vælger listedækning, når de lægger tagpap på et hus, og det har også sine fordele. Men kvaliteten og tætheden ved glatdækning er mindst lige så god, og når der ikke er lister på taget, er det langt lettere og hurtigere at lægge solcellerne. Du skal ikke tilpasse solcellerne til listernes placering, og det sparer både tid og penge, siger Leo Rasmussen, der tilføjer, at solcellerne er monteret uden at bryde igennem den nye tagpap.

To funktioner

Ideen med at lægge solceller på huset har to funktioner: Det øger husets værdi og hjælper til at betale elregningen.

- Huset har en pool i haven, og det giver en høj elregning på grund af pumperne. Solcellerne producerer en stor del af den strøm, vi skal bruge, og hele anlægget vil være tilbagebetalt på mindre end syv år, oplyser Leo Rasmussen, der er ansat hos Phønix Tag Energi.

Også på en anden måde - ud over isolering og solceller - sparer den lille familie en del på energien de kommende år.

kargaard
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113