23948sdkhjf

Ny præsident i USA: Byggeriet frygter usikkerheden

Frihandelsaftalen mellem USA og Europa og klima- og miljøområdet lider et knæk med valget af Donald Trump som USA’s næste præsident
Den danske byggebranche kommer til at følge nøje med i Donald Trumps aktiviteter i den nære fremtid.

Republikaneren bliver USA’s næste præsident og har i valgkampen både sendt frihandelsaftalen mellem USA og Europa til tælling og varslet besparelser på klima- og energiinvesteringer.

Ingen ved dog reelt, hvor meget der bliver til virkelighed. Derfor er Dansk Byggeri også forsigtig med at male fanden på væggen, inden det står mere klart, hvilken politik den 70-årige forretningsmand og kommende præsident vil føre.

LÆS OGSÅ: Pres på byggeeksport tilUSA

- Valget kan få konsekvenser for den fremgang, vi oplever i øjeblikket, hvis usikkerheden fra valget for alvor sætter sig. Når der er ustabilitet på markedet er byggeriet noget af det første, der bliver ramt, Men det er for tidligt at sige, hvad de langsigtede konsekvenser bliver, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen.

Eksport er faldet

Henriette Thuen er international chef i Dansk Byggeri. Hun nævner, at den danske byggevareeksport til USA faldt med 12 procent i årets første syv måneder i forhold til 2015, altså inden præsidentvalget.

- Der er allerede sket en afmatning inden præsidentvalget, og det skal man huske på, når der senere hen bliver foretaget analyser af valgets betydning.

Når det er sagt, så har valget bestemt affødt en usikkerhed, som aldrig er sund for markedet. Det er nok det værste, siger hun. På to områder forudser hun desuden, at valget af Trump vil få negativ betydning.

- Vi har den holdning, at frihandelsaftalen er til stor gavn for erhvervslivet, og den ser desværre ud til at have fået det lidt svære. Og så har han givet udtryk for en klima- og energipolitik, der ikke lyder særlig rar i danske ører, siger Henriette Thuen.

LO er også bekymret for udsigten til, at frihandelsaftalen kan falde til jorden med den 70-årige republikaner i spidsen.

- Han står for et USA, der lukker sig om sig selv. Og den linje er ikke godt nyt for antallet af danske arbejdspladser herhjemme. USA er Danmarks tredjestørste eksportmarked og titusindvis af danske job er derfor knyttet til, at vi kan fortsætte vores eksport til amerikanerne, siger LO’s formand, Lizette Risgaard.

Rådgivere giver fingerpeg

I de kommende måneder vil Dansk Byggeri følge godt med i Donald Trumps aktiviteter for at få en indikator på hans politiske retning.

- Vi kommer blandt andet til at følge med i, hvilke rådgivere han ansætter. Det sender et signal om, hvor hans politiske fokus ligger, siger Lars Storr-Hansen.

Drastisk kursskifte

Med valgresultatet er det slut med måneders usikkerhed, der har præget både finansmarkederne og virksomhedernes investeringsbeslutninger.

Nu bliver næste skridt for den kommende Trump-administration at præsentere en konkret og detaljeret reformplan, forklarer Peter Thagesen, underdirektør i DI.

- Donald Trump har gennem sin valgkamp stillet spørgsmål ved USA’s engagement i internationale institutioner som NATO og WTO, ligesom han har talt for en langt mere protektionistisk handelspolitisk retning end hidtil. Et så drastisk kursskifte ville have store, negative konsekvenser for den økonomiske udvikling i USA såvel som i Danmark. Derfor håber vi, at den kommende præsident Trump vil arbejde for en verdensorden, der bygger på frihandel og internationalt samarbejde - til trods for den hede valgkampsretorik, siger han.

Amerikansk valg

Ved avisens deadline onsdag havde Donald Trump fået 290 valgmandsstemmer mod Hillary Clintons 218.
Det kræver 270 valgmandsstemmer at blive præsident.
Republikanerne fik desuden flertal i både Senatet og Repræsentanternes Hus, de to kamre i USA’s lovgivende forsamling.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14