23948sdkhjf

KRONIK: Natursten stimulerer i kunst og kontor

Stenhuggerlaugets oldermand priser Bestsellers Aarhus-domicil, der modtager Naturstensprisen 2016
Ved indgangen til den nye bydel Aarhus Ø står Bestsellers nye kontorbyggeri beklædt i den italienske natursten Grigio Borttaga og markerer indgangen til den nye bydel.

Egentlig skulle bygningen smykkes med sten fra Norge - fra det stenbrud, hvor Arne Jacobsen og Erik Møller i sin tid udvalgte sten til Aarhus Rådhus. Stenbruddet er dog i mellemtiden lukket, så i stedet måtte man helt til Sicilien for at finde en kalksten, der var tæt på identisk med stenene på rådhuset.

At man har lagt så meget omtanke i materialevalget er en af årsagerne til, at Stenhuggerlauget har valgt at give Naturstensprisen 2016 til Bestseller.

Tidligere er prisen eksempelvis gået til Henning Larsen Architects for The Scandinavian Golfclub, hvis elegante brug af natursten manede alle bekymringer til jorden om, at byggeriet skulle spolere den smukke, nordsjællandske kultur.

For når naturstenen kommer til sin ret, er det fordi, den går i dialog med sine omgivelser, og Bestsellers domicil referer netop til den by, den er placeret i. Det er i år en ekstra stor glæde at belønne dette med naturstensprisen.

Glæde i kaffepausen

Glæden over materialets bestandighed og kvalitet er heldigvis også noget, som bygningen giver i gave til sine medarbejdere.

De fine materialer er ikke kun reserveret til facaden, hvor de kan tiltrække beundrende blikke. Selv i de 26 tekøkkener, hvor praktikanten såvel som chefen vil holde en lille pause, imens kaffen brygges, vil smukke natursten præge rummet.

Stenhuggerlauget, der tidligere også har belønnet billedhuggeren Bjørn Nørgaard med naturstensprisen, går frem for alt efter at finde de udnyttelser af natursten, der overrasker og stimulerer. Som en skulptur, der afslører nye og overraskende detaljer, når man bevæger sig rundt om den. Samme oplevelse fik jeg, da jeg første gang så Bestseller bygningen.

For bygningen er placeret sådan, at den tager sig slank og let ud for bilisten og fodgængen, men den overrasker gæsten, der træder indenfor, fordi den breder sig ud mod vandet og afslører et univers af lys og luft fra næsten alle vinduer.

Udnytter stenens potentiale

Også i natursten står trapperne som kubistiske skulpturer i de åbne rum. De skarpe linjer og vinkler danner en smuk kontrast til de organiske aftegninger i stenens overflade, som er dannet i jordens indre over millioner af år. Og den håndværksmæssige udførelse er i en klasse for sig. Det er faktisk tæt på kunst for en fagmand som mig.

Og det er det, Naturstensprisen handler om. At arbejdet med natursten tilføjer projektet noget mere, sådan at det færdige projekt er større end dets dele. Det handler om at udnytte stenens potentiale og stole på, at det er nok. Det giver personlighed til en bygning, om den er lille eller meget stor som Bestseller bygningen.

Og det vil uden tvivl blive bemærket af de godt 800 mennesker, når de passer deres arbejder og så pludselig opdager en ny, smuk detalje i de matslebne sten.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172