23948sdkhjf

Byggeprojekter på gyngende digital grund

70 procent af de firmaer, der udbyder gratis cloudløsninger til blandt andet byggebranchen, eksisterer ikke om to år, forudser ny rapport fra Gartner. Det kan torpedere utallige byggeprojekter i Danmark
Det store market research-firma Gartner har netop udsendt en ny rapport, hvori de konkluderer, at inden 2018 vil 70 procent af aktørerne inden for såkaldt cloudstorage være forsvundet.

Det kan stille den danske byggebranche i en prekær situation. Allerede i dag er der mange udfordringer forbundet med brugen af gratis cloudløsninger til dokumenthåndtering.

- Dels er de sikkerhedsmæssigt usikre, dels har de så dårlig digital struktur til at styre blandt andet versionering, at de øger risikoen for, at man kommer til at anvende for eksempel byggetegninger i en forkert version. Det kan torpedere økonomien i et projekt, siger direktør Thomas Bøgh fra byggeprojekt.dk, der arbejder med og tilbyder professionelle projektweb.

Ikke tilstrækkelig viden

Thomas Bøgh siger til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at det ikke kun er på de "små" byggesager, men også på store, hvor aktørerne burde vide bedre, at der potentielt kan vente en stribe af ubehagelige sager forude, for eksempel i kommunerne, fordi man ikke er tilstrækkeligt oplyst om faldgruber og risikoen omkring gratis cloudløsninger.

- Gratistjenesterne til dataoverførsler har en primitiv rettighedsstruktur, som kan gøre samarbejde vanskeligt, pointerer Thomas Bøgh.

- Ejerskab over delte cloudløsninger kan blive mudret og føre til interessekonflikter. Og det er alvorligt i et land som Danmark, hvor man går i jorden omkring 3.000 gange om året til små og store byggeprojekter. En fjerdedel kører på gratisløsninger til dataoverførsler, så det vil være fatalt, hvis de data forsvinder, siger Thomas Bøgh til Licita­tionen.

Voldsom konkurrence

Ifølge Gartner-analysen deltager der i øjeblikket mange hundrede firmaer i et marked, som rapporten kalder "fierce competition", voldsom konkurrence, og navnene rækker fra Box, Dropbox til store spillere som Google og Microsoft.

- Hvis kun 30 procent af de nuværende cloudstorage-firmaer overlever, ligger der en potentiel bombe under utallige byggesager i Danmark. For når de gratis løsninger begynder at falde, kommer der til at sidde rigtig mange byggesagsansvarlige, hvis data pludselig ikke er tilgængelig, eller er tilgængelig på helt andre vilkår. De fleste virksomheder har ikke viden om risici og tøver måske også med at opgradere maskinpark og efteruddannelse. Omkostningerne ligger jo ikke i de værktøjer, man skal anskaffe sig, men i de omstillinger, der skal ske i firmaet, siger Thomas Bøgh.

Men den daglige omgang med billeder og tekst mellem for eksempel rådgiver og byggeplads er kun toppen af et potentielt sikkerhedsproblem, siger Carsten Schürmann, lektor og forsker i blandt andet it-sikkerhed og kryptering ved IT- Universitetet i København:

- Man skal i det hele taget være forsigtig med de gratis services til formidling af data. Dine data og oplysninger er dermed ikke længere private, og drejer det sig om følsomt materiale, bør man være forsigtig. Der findes cloudservices, der er krypterede, og kryptering kan altid anbefales, hvis man som firma arbejder med fortroligt materiale, siger Carsten Schürmann til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han tilføjer dog, at selv om en af gratistjenesterne skulle gå konkurs, vil de data, der er blevet sendt frem og tilbage mellem virksomhederne ikke nødvendigvis gå tabt.

- Men man bør altid tænke på databeskyttelse og alle bør have en lokal kopi liggende. Egen sikkerhedsbackup kan trods alt redde meget, siger IT-forskeren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142