23948sdkhjf

Vinderskole erstatter larm med leg

Frederiksbjerg Skole i Aarhus har vundet prisen som årets skolebyggeri. Skolen får eleverne til at røre sig mere i akustisk optimerede bevægelsesrum
Frederiksbjerg Skole i Aarhus er kåret til Årets skolebyggeri 2016 på konferencen Fremtidens Skole og Læringsrum, arrangeret af Nohrcon. Skolen er den første nye skole i Aarhus midtby i over 100 år, designet af Henning Larsen Architects (HLA) og bygget ud fra folkeskolereformens principper om, at skolebørn skal bevæge sig mindst 45 minutter om dagen.

"Aarhus Kommune havde i konkurrenceprogrammet bedt om, at der skulle være 100 måder at bevæge sig på. Der tog vi alvorligt. Vi har indrettet skolen med en masse bevægelsesstationer i fællesområder og klyngerne, så det er helt naturligt for børnene at bevæge sig", siger arkitekt Margrethe Grøn fra HLA.

Må løbes og hoppes

På skolen må der gerne løbes, hoppes og hinkes. For at understrege legen og bevægelsen har arkitekterne designet hovedindgangen som en gigantisk klatretrappe. Så er stemningen sat. Hvor andre skoler typisk har en gymnastiksal, har skolen tre forskellige idrætsrum:

"Vi har en sal, der er indrettet til boldspil på nederste etage, på den midterste har vi en motorikstation og øverst en dansesal. Med de mange forskellige sale viser vi tydeligt, at bevægelse er vigtig. Det handler ikke kun om at få gode karakterer. Man skal også have det rart og bevæge sig. Midt i det store atrium har vi placeret en række svalereder, som er blevet et socialt samlingspunkt. Der er altid nogen, som sidder og snakker her - og der kan sagtens være op til 10 børn i enkelt svalerede. Så bliver bevægelse også forbundet med hygge. Bevægelse behøver ikke være noget, du skal gå til", siger Margrethe Grøn.

God akustik

Bevægelse og fysisk aktivitet støjer. Derfor har arkitekterne gjort en ekstra indsats for at skabe et godt akustisk miljø for de godt 900 elever:

Alle lofter er beklædt med enten Rockfon Sonar med M-kant eller den såkaldte Boxer med Aex-kant, der begge har en høj slagfasthed og er ideelle til skolebrug. Akustikløsningerne bygger på genanvendelige stenuldslofter i højeste brandklasse. I alt har Rockfon leveret 13.600 kvm akustiske løsninger til projektet.

"Vi har markeret nogle stilleområder ret tydeligt, men i de store områder er der meget aktivitet. Derfor er alle lofter akustikreguleret. Derudover har vi beklædt nogle røde og orange bokse med akustiske absorbenter. Boksene er med til at reducere støjen", siger Margrethe Grøn.

Læs også: " Ny skole forløser både funktion og arkitektur ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.36