23948sdkhjf

Folketingspartier i fælles front for studieboliger

I et brev til erhvervs- og vækstministeren argumenterer folketingets øvrige partier for at ændre planloven, så der kan etableres flere midlertidige studieboliger
Med undtagelse af regeringspartiet Venstre har samtlige af Folketingets partier skrevet et åbent brev til erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

I brevet argumenterer partierne for at planlovsaftalens afsnit 5.3, der i dag giver mulighed for midlertidig anvendelse af tomme arealer i tre år med mulighed for forlængelse, herunder til studieboliger, i stedet bør være 10 år.

På den måde vil midlertidige boligprojekter som eksempelvis containerboliger kunne opnå privat finansiering. For at imødekomme betænkninger omkring midlertidighed, foreslår partierne at ændre benævnelsen fra "midlertidig" til eksempelvis “tidsbegrænsede" eller “flytbare studieboliger".

En skandale

Det er efterhånden blevet en fast tradition, at medierne hvert år i august bringer historier om de mange nye studerende, der ikke kan finde boliger i studiebyerne. Dansk Byggeri har i 2016 lavet en opgørelse, der viser, at der mangler 24.000 studieboliger på nationalt plan. I København er behovet 9.500 studieboliger i dag. Hvis man fraregner planlagte opførte ungdomsboliger, vil der stadig mangle minimum 2.000 ungdomsboliger i hovedstaden i 2025.

"Regeringens manglende prioritering af boligområdet er en skandale. Regeringen har ingen svar på den enormt svære situation, som mange unge befinder sig i, når de skal flytte til studiebyerne. Boligministeriet er et appendiks til udlændingepolitikken, og der kommer ingen initiativer for at skaffe flere boliger", siger Søren Egge Rasmussen, boligordfører for Enhedslisten.

Vil afskaffe forældrekøb

Enhedslisten lancerede i sidste uge et boligudspil, der skal sikre flere studieboliger til unge.

Ud over at fjerne barrierer for midlertidige ungdomsboliger, foreslår partiet, at der fremover ydes økonomisk støtte til flere almene studieboliger i studiebygerne.

Forslaget skal finansieres ved at afskaffe skattefordelene ved forældrekøb, der som følge af en højere fradragsret for blandt andet renteudgifter, koster statskassen tabte skatteindtægter for mio. af kroner.

Det er endnu usikkert, hvad en afskaffelse af skattefordelene ved forældrekøb kan indbringe, men partiet skønner på baggrund af tidligere opgørelser, at der kan være tale om et trecifret millionbeløb. Desuden ønsker Enhedslisten at igangsætte arbejdet med en langsigtet plan for området.

"Vi vil afskaffe skattefordelene ved forældrekøb og bruge pengene på flere almene ungdomsboliger. Offentlige kroner skal ikke gå til skattefordele for børn af velstående forældre. I stedet skal pengene bruges på at øge ligheden på boligmarkedet for de unge, og skabe flere boliger i de større byer, hvor boligmarkedet er presset", siger Søren Egge Rasmussen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.148