23948sdkhjf

Renovering med respekt for historien

Tusindvis af Bornholms bygninger er registreret med høj bevaringsværdi, og det skaber helt særlige forhold for nichevirksomheder i byggebranchen
Bornholm er et af de områder i Danmark, hvor koncentrationen af fredede og bevaringsværdige bygninger er størst.

Ifølge Bornholms Kommunes kulturmiljøatlas, som har cirka 20.000 registrerede bygninger, er godt 2.000 registreret med høj bevaringsværdi.

De mange velbevarede bebyggelser er af stor arkitektonisk og kulturhistorisk værdi, og mange er flere hundrede år gamle. Renovering af disse fredede og bevaringsværdige bygninger kræver en ekstra indsats, forklarer Jan Rasch-Andersen fra Ejendomsservice-Bornholm, som til daglig arbejder med renoveringsprojekter på ældre bygninger over hele Bornholm.

”Gamle, romantiske bindingsværkshuse er et af Bornholms særlige kendetegn og er med til at give øen sin unikke charme. Mange af husejerne har en vis forpligtelse i form af lokalplaner og andre hensyn til at bevare bygningen i sin oprindelige byggestil”, siger han.

Hjælp i fotoarkivet

En stor udfordring er ofte at finde frem til, hvordan huset oprindeligt så ud. Derfor henter Jan Rasch-Andersen ind i mellem hjælp i kommunens fotoarkiv eller går helt tilbage til originaltegningerne for at se, hvordan stilen egentlig blev tænkt.

En anden udfordring kan ofte være at få nye vinduer og døre monteret i de gamle, slidte lervægge. Hvis altså det lykkes at finde frem til de ønskede byggematerialer.

”Som privatpersoner har husejerne naturligvis også ønsker om en indendørs komfort, der normalt kommer med moderne vinduer. Det sætter os nogle gange lidt i en kattepine, da vi skal ud at finde et byggemateriale, der leverer både komfort og lever op til lokalplanen. Men det lykkes os altid til sidst med lidt tilpasninger og utraditionelle løsninger”, fortæller Jan Rasch-Andersen.

Koblede vinduer
Koblede vinduer er en moderne version af de gamle kittede sprossevinduer med et enkelt lag glas yderst og et forsatsvindue inderst. Koblede vinduer består typisk af en udvendig og en indvendig ramme.
De produceres stadig efter den håndværksmæssige tradition og er tro mod det oprindelige design, mens de tekniske egenskaber hele tiden opdateres efter nutidens bygge- og energikrav.

Bruger nicheprodukter

Renovering af de mange gamle huse sker ofte med nicheprodukter, som måske ikke er så velkendte på det brede byggemarked, men tydeligvis kommer til sin ret i ældre og fredede bygninger.

Vinduesproducenten Frovin Vinduer og Døre er specialiseret i koblede vinduer til bevaringsværdige bygninger og har et forholdsvist stort marked på Bornholm sammenlignet med andre landsdele.

”De koblede vinduer vandt især frem omkring år 1900 som et moderne forsatsvindue, der var forbeholdt den mere velhavende del af befolkningen. I dag ser man mange store villaer og ældre boligforeninger med koblede vinduer, men også mange virkelig gamle huse får monteret nye, koblede vinduer, fordi de udseendemæssigt svarer til den oprindelige byggestil”, forklarer Claus Haastrup, der er salgschef i Frovin.

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.518