23948sdkhjf

Udgravning til motorvejsramper kan give ny viden om stenalderen

Ved Holbækmotorvejen i Høje-Taastrup har arkæologer fundet både palisader og pilespidser med savtakker langs æggen. Det er et af de største fund i Østdanmark
Arkæologer fra Kroppedal Museum gør i disse dage en række interessante fund fra stenalderen ved en udgravning langs Holbækmotorvejen i Høje-Taastrup.

Under udgravningerne, der finder sted i forbindelse med Vejdirektoratets kommende byggeri af to ekstra motorvejsramper ved Høje-Taastrup C, er der blandt andet fundet en stolpepalisade og det største antal pilespidser samlet på ét sted på Sjælland.

Palisaden, der består af en lang ubrudt barriere af lodrette stolper, er formentlig bygget i bondestenalderen omkring år 2800 før Kristi fødsel. At dømme efter forløbet kan stolpeanlægget have omkranset en flere hektarer stor bakke i oldtiden, mener arkæologerne. Ved foden af palisaden er der anbragt et bredt bælte af sten, som arkæologerne ikke kan forklare. Det kan både være en form for adgangsvej, et ekstra forsvarsværk til palisaden eller noget helt tredje.

Savtakker gør skade

Men palisaden er ikke det eneste, som arkæologerne har fundet. Langs palisaden er fundet et meget stort antal pilespidser. Det er efter alt at dømme det største antal pilespidser fundet ét sted i hele Østdanmark og blandt et af de største fund i landet. Pilene, som har båret disse spidser, har krævet en kraftig bue. Mange af pilespidserne er desuden blevet omhyggeligt udformet med savtakker langs æggen for at gøre størst mulig skade på en eventuel modstander.

”Med fundet af palisaden og det store antal pilespidser i arealet omkring palisaden kan en forklaring være, at der har fundet egentlige kampe sted mellem dem, der byggede palisaderne, og nogle udefrakommende”, siger museumsinspektør Lotte Sparrevohn, der leder udgravningen for Kroppedal Museum.

Ingen knogler

Derimod er der hverken fundet rester af dyre- eller menneskeknogler, som kan indikere, om der har fundet kampe eller en form for jagt sted, eller forklare hvorfor pilene er fundet i så stort tal netop her. Arkæologerne har desuden fundet rester af brændte flintøkser, som tyder på, at der har fundet forskellige ritualer sted bag palisaden, måske i forbindelse med de andre aktiviteter, der er foregået.

”Samlet set er det et helt unikt fund fra stenalderen, som vi har fået lejlighed til at udgrave. Vi fortsætter udgravningen hen over sommeren, og forhåbentlig kan det gøre os klogere på, om der er tale om et forsvarsværk med kultisk anvendelse, og hvad der egentlig er foregået her for snart 5000 år siden”, siger Lotte Sparrevohn.

Kroppedal Museum forventer at lave en lille udstilling på museet efter sommerferien med resultatet af udgravningen ved motorvejsramperne.

Fakta om anlægsarbejdet
Tilslutningsanlæg 6 Høje Taastrup C på Holbækmotorvejen skal have to nye vestvendte ramper i retning mod Roskilde. Det er Vejdirektoratet og Høje Taastrup Kommune, der sammen betaler for, at rampeanlægget kan blive udvidet med de to nye ramper.
Rampeanlægget har i forvejen to østvendte ramper i retning mod København.
Anlægsarbejdet forventes at kunne begynde til foråret 2017. Dermed kan ramperne efter planen åbne for trafik i slutningen af 2017.
Kilde: Vejdirektoratet
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.266