23948sdkhjf

Dansk aftryk på EU-beslutning om cirkulær økonomi

EU’s miljøministre gav i går grønt lys til at iværksætte EU-Kommissionens handlingsplan for cirkulær økonomi
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) mødtes i går med EU’s øvrige miljøministre i Luxembourg for at vedtage en fælles erklæring om en handlingsplan for cirkulær økonomi. Handlingsplanen blev fremlagt af EU-Kommissionen i december sidste år og indeholder flere af de initiativer, som Danmark i forhandlingerne har kæmpet for at få med.

Det gælder blandt andet håndtering af affald.

”Et samlet EU giver Kommissionen opbakning til handlingsplanen for cirkulær økonomi, og vi præsenterer samtidig en række yderligere forslag, som vi vil bede Kommissionen tage op. Det skal for eksempel være lettere for virksomheder at tage deres udtjente produkter tilbage for at bruge dem igen. Det er nogle af de initiativer, som er vigtige for Danmark, og som EU-landene nu enstemmigt beder Kommissionen om at kigge på”, siger Esben Lunde Larsen.

EU-Kommissionens handlingsplan indeholder de initiativer, som Kommissionen vil tage frem mod 2020, og knytter sig til hele cirklen i den cirkulære økonomi, herunder design, produktion, forbrug, affald og sekundære råmaterialer.

Arbejdspladser i affald

Ifølge EU-Kommissionen kan handlingsplanen for cirkulær økonomi medføre 170.000 jobs i affaldssektoren inden 2035 og op til syv procents stigning i EU’s samlede BNP.

Planen kan desuden spare medlemslandene for 600 milliarder euro (4,5 billioner kroner), blandt andet ved at udnytte ressourcer mere effektivt.

”EU’s handlingsplan er god for danske virksomheder, fordi vi allerede er langt fremme med at levere løsninger inden for cirkulær økonomi, for eksempel inden for affald, vand og kemikalier”, siger Esben Lunde Larsen.

Alene i Danmark vurderes det at kunne skabe op til 7.000-13.000 job, hvis produkter holder længere og påvirker miljøet mindre, og det bliver lettere at genbruge og genanvende materialer og affald.

EU’s plan for cirkulær økonomi
EU-Kommissionen fremlagde sin handlingsplan for cirkulær økonomi i december 2015.
Siden har medlemslandene i arbejdsgrupper diskuteret planens elementer, og nu er de klar med såkaldte rådskonklusioner – en erklæring om, hvad Kommissionen skal fokusere på i arbejdet med handlingsplanen.
I går mødtes EU’s miljøministre for at diskutere og blive enige om rådskonklusionerne
Medlemslandene ønsker blandt andet:
En sammenhængende og effektiv produktpolitik, som understøtter en cirkulær økonomi, herunder at det såkaldte ecodesign-direktiv fremadrettet skal fremme udbredelsen af cirkulære produkter med lang holdbarhed, som kan repareres, opgraderes og genanvendes.
EU-standarder såvel som internationale kvalitetsstandarder for sekundære råmaterialer.
At EU-Kommissionen sammen med medlemsstaterne inden 2017 udvikler en fælles metode til at vurdere, om det bedst kan betale sig at genanvende, forbrænde eller deponere, når der er tale om produkter, der indeholder kemikalier.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.065