23948sdkhjf

DEBAT: Revisionen af planloven er kun til et 4-tal

Landsforeningen for Bygnings-og Landskabskultur er utilfredse med de nye bestemmelser, der vil tillade kommunerne at gennemføre kortere høringer for lokalplaner og kommuneplantillæg
Den politiske aftale om ændringerne i planloven er bedre end forventet, men i Landsforeningen for Bygnings-og Landskabskultur er vi stærkt utilfredse med afkortningen af høringsfristerne for nye lokal- og kommuneplaner samt den store stigning i gebyret for at klage over kommunale afgørelser.

Vi er også stærkt utilfredse med de nye bestemmelser, der vil tillade kommunerne at gennemføre kortere høringer for lokalplaner og kommuneplantillæg og sætte gebyret for eventuelle klager kraftigt i vejret.

Høringsfristerne nedsættes fra minimum otte uger til minimum fire uger for forslag til lokalplaner og mindre kommuneplantillæg.

Utilstrækkelige frister

Der indføres endvidere et forenklet lokalplaninstrument med begrænsede krav til redegørelse og bestemmelser og med en kortere høringsfrist på minimum to uger. Landsforeningen mener ikke, at disse kortere høringsfrister er tilstrækkelige til at sikre, at berørte borgere har reel mulighed for at sætte sig ind i et nyt forslag, endsige søge rådgivning.

Landsforeningen er også utilfreds med, at der indføres et differentieret klagegebyr for plansager på 900 kr. for privatpersoner og 1800 kr. for organisationer og virksomheder, især i lyset af at kommunerne får mere vidtrækkende beføjelser til at træffe afgørelser.

Det nuværende Natur- og Miljøklagenævn nedlægges og erstattes af et nyt klagenævn på plan-området. For Landsforeningen er det afgørende, at det nye klagenævn sammensættes med vægt på faglig indsigt og ekspertise, der betyder en bedre og mere effektiv sagsbehandling.

Ansvar følger med

Med kommunernes nye, mere vidtrækkende muligheder for at planlægge følger et større ansvar. Vi er kede af, at Landsforeningens ønske om en forpligtelse for landets kommuner til at registrere de bevaringsværdige bygninger med en løbende opfølgning ikke er kommet med i den nye planlov. En sådan forpligtelse ville have givet kommunerne et nødvendigt værktøj til at forvalte reglerne med respekt for bevaringsværdierne, både de bygningskulturelle og de landskabelige.

Vi er ikke imponerede over kommunalpolitikernes hidtidige forvaltning af disse områder og vil følge udviklingen meget tæt.

Vi noterer os, at bestemmelserne for byggeri i kystnærhedszonen og strandbeskyttelseslinjen i det store hele er intakte og, at det fortsat ikke er hensigten at muliggøre nye hypermarkeder eller hypermarkedslignende indkøbscentre. Vi vil nøje følge udviklingen i forhold til de nye bestemmelser om de såkaldte aflastningsområder for at sikre, at disse ikke i realiteten udvikler sig til nye indkøbscentre udenfor bymidterne.

Landsforeningen noterer sig også, at kommunerne får mulighed for, hvert fjerde år, at udpege to såkaldte omdannelses-landsbyer i kommuneplanen. Kommunerne får her særligt frie rammer til at skabe en helhedsorienteret og langsigtet plan inden for afgrænsningen af omdannelses-landsbyen. Det er et spændende initiativ der – hvis det bruges rigtigt – måske kan bidrage til af standse affolkningen af vore landsbyer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189