23948sdkhjf

Alternativ test af facader til børnehave

Mooncar-testen er nok ikke nedskrevet i detaljer nogen steder. Men den er både sjov og effektiv
Køge Kommune har taget en utraditionel robustheds-afprøvning – Mooncartesten – i brug for at sikre robuste facader i en børnehave.

Resultatet er lang levetid og færre udgifter til vedligeholdelse.

Forhistorien er, at da Køge Kommune skulle opføre den integrerede institution Børnehuset Valhalla, tog byggeafdelingen i kommunen helt nye metoder i brug for at teste og udvælge byggematerialerne, der kan holde til daglig slitage, så udgifterne til udvendig vedligeholdelse kunne holdes nede.

Eternitfacader knækker

Efter dårlige erfaringer med facader på kommunens bygninger, der gik i stykker, opfandt byggeafdelingen den såkaldte Mooncar-test, opkaldt efter den robuste legevogn der findes i de fleste danske børneinstitutioner .

En test hvor institutionens børn og pædagoger fik lov til at køre ind i de Steni-facadeplader, der var tiltænkt facaden, mens projektet endnu var på tegnebrættet.

”Idéen kom sig af, at vi har haft episoder med facader i eternit, der simpelthen knækkede efter noget tid som følge af børnenes daglige leg, hvor de blandt andet havde kørt ind i facaden med Mooncars,” fortæller Anette Kaae Bødker, som er projektleder i Køge Kommunes byggeafdeling.

Facaden klarede testen

Den nye institutionsbygning blev opført for at erstatte en gammel, der skulle rives ned på grund af sætningsproblemer.

På den gamle institution etablerede entreprenøren Nils Wium en mockup af den nye institutions facade i størrelsesforholdet 1:1.

Mockuppen havde samme buede facon og grønne farver, som facaderne har i dag på den cirkulære institution, som er tegnet af Friis & Moltke A/S.

Væggen stod i en længere periode, før Anette Kaae Bødker og hendes kollegaer besøgte institutionen og vurderede, hvordan Steni-facaden havde klaret sig i testen.

”Vi opfordrede børnene, pædagogerne og andre voksne til at køre ind i væggen, da vi jo gerne ville lave testen med masser af kraft. Børnene syntes, at det var ret skægt, da det jo normalt ikke er noget, de får lov til. Derudover blev væggen udsat for alt mulig andet i den periode, den stod der – for eksempel boldspil, mudderkastning og så videre”, fortæller Anette Kaae Bødker.

”Pladerne kunne holde til testen, så det var meget tilfredsstilende for os”, siger hun.

Kommunens byggeafdeling har siden kunnet konstatere, at den sorte og grønne buede facade i Børnehuset Valhalla stadig står flot, selvom institutionen hver dag danner ramme for mere end 140 børn og voksne.

Robuste facader
Institutioner og skoler er generelt udsat for stor slitage på grund af leg, boldspil og nogle gange hærværk. Derfor vælger flere bygherrer en robust, vedligeholdelsesfri facade fra starten, eller når bygningen skal renoveres.

Disse institutioner og skoler har benyttet steni-facadeplader for at minimere udgifter til vedligeholdelse:

• Hørning Børneunivers i Hørning tegnet af Pluskontoret
Arkitekter.
• Hjørnet i Roskilde hvor facaden blev udskiftet med Steni-
facadeplader af Niebuhr Bygningsentreprise.
• Nybyggeri på Høng Skole, tegnet og ledet af H+Arkitekter.
• Børnehuset Sankt Jørgensbjergs nye fælleshus tegnet af
Tegnestuen Lundbak.

Steni-pladerne består af glasfiberarmeret polymerkomposit og har en overflade af hærdet akryl.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.298