Rådgiverne anbefaler: Stop detaljekaos
Op mod 80 procent af rådgivere fravælger at byde på offentlige udbud på grund af for høje transaktionsomkostninger, siger analyse fra DI Rådgiverne
Undersøgelsen viser blandt andet, at det vigtigste i både bedømmelsen og det efterfølgende byggeri er hovedgrebet – ikke detaljerings- og dokumentationskrav. Som Jesper Pagh, direktør i Arkitektforeningen, sagde her i Licitationen - Byggeriets Dagblad i går: ”Hvis dørgreb og fodlister fylder for meget, når ingen i bund med at finde ud af, hvordan selve bygningen skal skrues sammen”.
Ifølge undersøgelsen er det ofte sådan, at krav til dokumentation og detaljering alligevel ændrer sig med den senere brugerinddragelse og derfor kun har udløst ressourcespild.
Undersøgelsen tegner dermed – ifølge Lene Espersen, adm. direktør i Danske Ark – ”et billede af nogle høje dokumentations- og detaljeringskrav, der påvirker ressourceanvendelsen og udfordrer værdiskabelsen i projektkonkurrencer. Der er brug for mere klare rammer for, hvordan konkurrencerne skal afvikles”.
Højne kvalitet og spare penge
På baggrund af en række udvalgte projektkonkurrencer – udbygningen af Panum i København, supersygehuset DNV-Gødstrup nær Herning, Diakonissestiftelsens sundhedshus på Frederiksberg samt Dansk Talent Akademis campus i Holstebro – forsøger arkitektorganisationerne at give idéer til enklere sagsgange.
”Det skal samtidig skabe højere kvalitet og spare mange mio. kroner for både de offentlige myndigheder og de involverede rådgivere. Der sker mange overflødige ting i form af krav til dokumentation i de indledende faser. Det er unødvendigt”, siger Lene Espersen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Flere løsningsforslag
Hun og medforfatterne peger i rapporten på tre afgørende elementer, som kan udvikle sig til løsninger:
- Et mere klart og entydigt fokus på hovedidéen.
- En klart defineret maksimumgrænse for niveauet af detailspecifikationer.
- Bedre mulighed for dialog mellem bygherre og de deltagende rådgiverhold.
”Desuden skal bygherre sikre, at deltagerne ikke overopfylder i konkurrencen, for eksempel ved at opstille maksimumkrav”, siger Lene Espersen.
Fravælger at byde
Arkitektorganisationerne anbefaler desuden grundig planlægning af den samlede proces, så der kommer overensstemmelse mellem bygherrers ambitioner og budget.
Men de fordyrende processer ved offentlige opgaver rammer ikke kun arkitekter.
Hos DI Rådgiverne har man gennemført en analyse af transaktionsomkostninger i hele rådgiverbranchen, det vil sige arkitektvirksomheder, rådgivende ingeniører, managementkonsulenter og advokater. Analysen understøtter arkitektforeningernes projekt og viser blandt andet, at 38 procent af rådgiverne ofte fravælger at byde på offentlige udbud på grund af for høje transaktionsomkostninger, mens 41 procent angiver, at de nogle gange fravælger.
”Når næsten 80 pct. af rådgiverne støder på offentlige udbud, hvor omkostningerne er så høje, at de afholder sig fra at byde, og når 60 pct. af rådgivervirksomhederne oplever, at omkostningerne har været stigende fra 2014 til 2015, er der noget galt”, siger direktør i DI Rådgiverne Henriette Søltoft, til Licitationen.
Derfor er de fire organisationer DI Rådgiverne, Danske Ark, Foreningen af Rådgivende Ingeniører og Managementrådgiverne gået sammen om kampagnen UdbudsTjek, hvor offentlige indkøb af rådgiverydelser systematisk overvåges. Målet er, at de samlede transaktionsomkostninger for tilbudsgivere og den offentlige udbyder maksimalt udgør 10 procent af kontraktsummen.