23948sdkhjf

Børnehave kan skrive grøn historie

Børnehave i Svendborg skal efter planen certificeres efter DGNB-ordningen som den første institution i Danmark
I Svendborg Kommune slog den nye børneinstitution Humlebien dørene op i foråret til glæde for både børn, forældre og medarbejdere i kommunen.

Det er imidlertid ikke kun de nye lyse, rummelige og funktionelt indrettede lokaler og udendørs arealer, der vækker begejstring: Bygningen selv er nemlig opført efter kravene i den bæredygtige DGNB-certificeringsordning og ventes at opnå DGNB sølv-certificering.

”Vi ønsker at tage bæredygtighed alvorligt og har derfor valgt at bygge med udgangspunkt i DGNB-kravene. Bygningen skulle ikke kun være dejlig for brugerne at opholde sig i, men også opføres i materialer og med løsninger, der sikrer et godt indeklima og minimerer det miljømæssige fodaftryk”, forklarer projektleder Anton Holm Madsen fra Svendborg Kommune og fortsætter:

”Der er derudover god økonomisk ræson i at bygge efter Dgnb-kravene. På den lange bane forventer vi større driftsfordele, idet såvel rengøringsbehov som energi- og vandforbrug reduceres kraftigt, ligesom de valgte materialer må forventes at mindske vedligeholdelsesbehovet. Det gør jo en stor forskel, når du allerede fra starten tager udgangspunkt i, at bygningen skal have en levetid på over 50 år og vælger materialer ud fra det”, understreger han.

Høje dokumentationskrav

Børnehaven Humlebien er projekteret af C & W Arkitekter, der ud over projekter i den almene boligsektor blandt andet har tegnet en lang række offentlige institutioner.

”Der er temmelig meget dokumentation forbundet med at leve op til DGNB-kravene. Det gælder byggematerialer fra træ til søm og skruer såvel som selve byggeprocessen, og hvordan materialerne håndteres efter endt levetid. Vi har tilstræbt at lave bygningen, så den anvender så få materialer som muligt, ligesom vi har brugt genanvendelige materialer, hvor det har kunnet lade sig gøre”, siger arkitekt MAA Mogens Milling fra C & W Arkitekter.

Derudover er Børnehaven Humlebien udført med isolering efter kravene i BR15 og desuden opført med solceller på taget. På den måde opfylder den samlet set de skærpede energikrav i bygningsklasse 2020.

CO2 bliver til sand

Blandt de materialeløsninger, som er valgt til Børnehaven Humlebien, er tagmembranen Derbicolor Olivine fra Derbigum, der er en af verdens førende leverandører af Cradle-to-Cradle-certificeret tagpap.

Membranen kan takket være sit indhold af det naturlige mineral olivin omdanne luftens CO2 til sand.

”Al affaldet i forbindelse med tagløsningen samles ind og køres til genbrug, så det bliver til ny tagpap på Derbigums fabrik i Belgien. For os som udførende er det ren rutine, og vi er glade for på den måde at kunne være med til at sikre et mere bæredygtigt byggeri”, forklarer beregner Peer Schødts fra tagentreprenørfirmaet Bakkekildegård Byens Tag, der har stået for udførelsen af den grønne tagløsning på Humlebien.

brahe
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.265