23948sdkhjf

Klatreskov må lade livet for nybyggeri

Trods træpolitik i København har politisk flertal godkendt, at 28 bevaringsværdige træer i Carlsberg Byen må fældes
Et smalt flertal med seks stemmer for og fem imod hos Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg betyder, at den grønne attraktion ”Klatreskoven” i københavnerkvarteret Carlsberg Byen nu bliver fortid.

I flere år har børn og voksne kunnet bevæge sig rundt i trækronerne, og det har godt 30.000 hvert år gjort brug af de senere år.

Men nu har Carlsberg Byen P/S, som er ved at byudvikle området, fået politikernes ord for, at de bevaringsværdige træer må fældes.

Socialdemokraterne, Venstre og Konservative stemte for fældningen, mens Enhedslisten, Radikale Venstre og SF stemte imod.

”Jeg synes, det er ærgerligt, at træerne nu bliver fældet. Ikke alene er der tale om et meget flot område med kæmpe træer, men det er også et tilløbsstykke for borgerne”, siger Tommy Petersen, radikal gruppeformand i København.

Han fortæller, at han i det mindste er glad for, at beslutningen er kommet op på politisk niveau, så borgerne tydeligt kan se, hvem der har stemt hvad, så de kan holde politikerne ansvarlige.

Også teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL) ærgrer sig.

”Det er endnu et udtryk for, at Carlsberg Byen ikke lever op til det, de lovede københavnerne. De er reelt ved at bygge en by af beton og ikke en levende by med grønne områder”, siger han og fremhæver, at kommunen lige har stemt en træpolitik og en vision for 100.000 flere træer igennem, og at det er hul i hovedet, at man nu går i den stik modsatte retning.

”Det er et udtryk for manglende politisk mod hos mange af de politiske partier på rådhuset. Jeg synes, de bør overveje, om de er borgerrepræsentant for københavnerne eller de store entreprenørvirksomheder”, siger han.

Flemming Steen Munch, gruppeformand for Venstre i København og medlem af teknik- og miljøudvalget forklarer sit ja til fældningen med bygherrens forklaring om, at de bliver nødt til at fælde for at udvikle området, og henviser til, at Carlsberg Byen P/S planter nye træer som erstatning.

Han ser derfor ikke ja-stemmen som noget, der går imod træpolitikken.

”Det ene udelukker ikke det andet. At vi har en træpolitik betyder ikke, at vi aldrig kan fælde træer. Det er ikke en fredningsbestemmelse, vi har vedtaget”, siger han og fortsætter:

”Jeg er sikker på, at det nye Carlsberg-område også bliver grønt og får grønne områder”.

Ingen dato for fældning

Hos bygherren fremhæver man netop, at fældningen af de 28 træer siden rammelokalplanen blev vedtaget af Københavns Kommune i 2009 har været forudsætningen for udviklingen af Carlsberg Byen.

”Så selvom det er vemodigt at måtte tage afsked med Klatreskoven, som har været og fortsat er en meget velfungerende midlertidig aktivitet, så er vi selvfølgelig tilfredse med, at vi nu – som forudsat – kan skabe ejerboliger og almene boliger samt arbejdspladser til glæde for hele København”, siger Jens Nyhus, adm. direktør for Carlsberg Byen P/S og oplyser, at der på det pågældende sted bliver bygget boliger, kontorer og detail, ligesom der bliver etableret gårdrum med træer.

”Carlsberg Byen bliver et meget grønt bykvarter, og vi genplanter det samme antal – og faktisk endnu flere – træer, end vi fælder. Vi er gået skridtet videre, end rammelokalplanen fra 2009 foreskriver. Carlsberg Byen kommer desuden til at indeholde en lang række legepladser, aktivitetsområder og andre rekreative tiltag. Så der vil også fremadrettet være mange muligheder for leg og fysisk udfoldelse i Carlsberg Byen”, siger han.

Der er endnu ikke truffet beslutning om, hvornår fældningen går i gang.

”Klatreskoven har foreløbigt fået forlænget sin midlertidige kontrakt sommeren over”, siger Jens Nyhus.

Træer i Carlsberg Byen
I forbindelse med rammelokalplanen og efterfølgende tillæg for Carlsberg Byen er der foretaget registrering af de bevaringsværdige træer i området. Nogle af træerne er markeret som grønne og skal bevares, mens andre er markeret som røde og må fældes, hvis det er påkrævet i forbindelse med nybyggeri og på betingelse af, at der plantes et tilsvarende antal nye træer inden for lokalplanens område. Ingen af de bevaringsværdige træer må fældes uden forvaltningens tilladelse. Træerne i Klatreskoven er markeret som røde, og Carlsberg Byen P/S har søgt om tilladelse til at fælde dem.
Da der er stor politisk interesse for lokalplansspørgsmål for Carlsberg-grunden, har forvaltningen besluttet at foreligge sagen teknik- og miljøudvalget, og her har Socialdemokraterne, Venstre og Konservative stemt for fældningen og dermed skabt flertal, mens Enhedslisten, Radikale Venstre og SF har stemt imod.
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.236