23948sdkhjf

Seriøs britisk lysterapi flytter til Bornholm

Et utraditionelt britisk forskningsprojekt skal foregå på Bornholm. 30 danske forsøgspersoner skal bo i et glashus – i videnskabens navn. Også arkitekter kan lære noget om fremtidens byggeri og styring af glasegenskaber
Fra slutningen af juni og et halvt år frem skal 30 danske forsøgspersoner deltage i et stort anlagt forskningsprojekt, der udgår fra Oxford University.

Boende i et specialfremstillet glashus på Bornholm vil de blive udsat for massive mængder dagslys. Det sker med det formål at undersøge de sundhedsfremmende aspekter forbundet med netop dagslys.

Tesen er, at omfattende lyspåvirkning kan bedre alvorlige sygdomme so depression, skizofreni, parkinsons og alzheimers.

”Vi ved, at dagslys skaber kemiske reaktioner i hjernen, og betydningen af dem ønsker vi at blive klogere på. Et tidligere studie har vist, at skizofrene fik en enormt gavnlig effekt af dagslys, fordi det stabiliserede deres søvnmønster og døgnrytme, hvilket har stor betydning for tilstanden hos netop skizofrene”, siger Katharina Wulff, neuroforsker fra Oxford University.

Forskerne håber også at finde flere forbindelser mellem lys og fravær af samme og livsstilssygdomme som fedme, diabetes og stress.

Også arkitekter kan vise sig interesserede i forskningsprojektet, idet resultaterne meget vel kan påvirke den måde, vi kommer til at bygge og indrette os på i fremtiden, håber Katharina Wulff.

Styring af gennemsigtighed

En nøglespiller er den engelske virksomhed Cantifix, der er specialist i glasløsninger og har designet det 35 kvm store hus, hvor forsøgspersonerne skal bo i forbindelse med forsøgsprojektet.

Huset, der hedder ”The Photon Space”, består udelukkende af glas og vil blive gjort tilgængeligt som en ny boform primært rettet imod turismeindustrien, samtidig med at forskningsprojektet går i gang.

Det sker med en version, hvor beboerne selv kan regulere glassets gennemsigtighed og dermed selv kan skabe mørke og privatliv, når de ønsker det.

Hjemsted for projektet bliver det bornholmske hotel- og konferencecenter Green Solution House (GSH), der i forvejen er et eksperimentarium, som tester alternative byggemetoder og har særlig fokus på betydningen af dagslys.

”De byer, der har universiteter, innovative virksomheder og spændende forskningsprojekter, er de bedste til at tiltrække møder og konferencer. Hele meningen med GSH er at generere viden. Derfor er vi stolte over at kunne præsentere et internationalt forskningsprojekt med så spændende perspektiver”, siger GSHs direktør, Trine Richter.

Glashus i forskningens tjeneste
Den engelske virksomhed Cantifix, der er specialist i glasløsninger, har udviklet et hus udelukkende bestående af glas kaldet ”The Photon Space”. Virksomheden har allieret sig med forskere fra Oxford
University og vil nu undersøge betydningen af påvirkning fra massive mængder dagslys i forhold til blandt andet depression, skizofreni, parkinsons, alzheimers og diabetes.
Projektets resultater kan få betydning for behandlingen af disse sygdomme samt for fremtidens byggemetoder og
turismeindustri.

Eksperimentet finder sted ved det bornholmske hotel- og konferencecentret Green Solution House, der har modtaget flere priser for sin fokus på blandt andet energioptimering, genanvendelighed og økologi. Byggeriet blev i maj 2016 tildelt EU’s miljøpris, der præmierer de mest bæredygtige virksomheder i Europa.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.059