23948sdkhjf

Find landets smukkeste præstegård

Bygningskultur Danmark søsætter en konkurrence om at finde det bedste blandt et stykke kendt kulturarv
Bygningskultur Danmark satte fra i går en fælles kulturskat under lup.

Det sker gennem kåringen af Danmarks smukkeste præstegård, hvor 15 kandidater fra hele landet er nomineret i konkurrencen, der løber frem til 25. maj.

Baggrunden er, at de historiske præstegårde i Danmark er truede, fordi flere og flere menighedsråd ikke føler, at de er forpligtet til at passe på dem. Derfor sælges præstegårde fra, eller der søges om nedrivningstilladelse hos kommunerne.

Men bygningerne er en fælles kulturskat og ofte sammen med kirken en del af et lokalt historisk miljø. Desuden er mange af præstegårdene udtryk for en lokal byggeskik, der er unik for det enkelte område.

Derfor kan alle stemme på deres favorit-præstegård på www.bygningskultur.dk , hvor man også kan se en film med hver af de 15 kandidater.

”Præstegårdene i Danmark fortæller mange spændende historier, både kulturelt og bygningsmæssigt. Vi har heldigvis en del gamle præstegårde tilbage – deriblandt 150 fredede – som er godt beskyttede”, siger Birthe Iuel, formand for Bygningskultur Danmark.

Efter forgodtbefindende

Men mange steder er de bevaringsværdige bygninger truede, fordi de kan rives ned, hvis kommunen giver tilladelse. Det kan for eksempel være fordi menighedsrådene vil spare penge og mener, at de gamle bygninger ikke er tidssvarende og for krævende at vedligeholde.

”Præstegårdene er en del af vores fælles kulturarv og ikke bare noget, et menighedsråd bør kunne rive ned efter forgodtbefindende. Ligesom kirken er de gamle præstegårde en del af den lokale historie og stolthed, og vi skal gøre, hvad vi kan for at bevare dem. Menighedsrådene har adgang til rådgivning hos Nationalmuseet og Slots- og Kulturstyrelsen om bevaring og istandsættelse og det bør de gøre brug af”, mener Birthe Iuel.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156