23948sdkhjf

BOGANMELDELSE: En hyldest til den nordjyske bykraft

En stor lille bog om Danmarks fjerdestørste by fortæller vidende og usnobbet om en by, der har vist, at den vil og kan selv
”Rundt i Aalborg” er den ligefremme titel på en ny bog om Danmarks fjerdestørste by. Over 152 billedspækkede sider udråber journalist Britt Nørbak sin kærlighedserklæring til byen og gør undervejs både indfødte og gæster klogere på arkitektur, byplaner, trafik og egnshistorie.

Aalborg er med sine omkring 162.000 indbyggere blevet udnævnt til verdens lykkeligste by af Europakommissionen målt på indbyggernes tilfredshed med deres by og sammenlignet med store europæiske byer som København og Hamburg.

Med sin guidebog – for det kan den bedste sammenlignes med – tager Britt Nørbak læseren rundt i det myldrende nordjyske hjørne, hvor selvbevidstheden aldrig har fejlet noget, og hvor selve Aalborg de seneste år har forvandlet sig fra en grå industriby til en grøn videns- og uddannelsesby.

Alsidig by

Bogen har fokus på den udvikling, som 9000 Aalborg har været igennem de senere år, men hverken attraktioner, bygninger, statuer eller markante virksomheder bliver glemt,

Forfatteren og den talentfulde lokale fotograf Lars Horn tager dig med på en arkitektonisk og kulturel rundtur, hvor bygninger som kunst og kunst i bygninger får god plads og fortæller om kultur-, sports- og erhvervsbyen Aalborg, hvor fortidens kirker og slotte samt arkitektoniske perler popper op alle vegne.

Men hvor fortiden ikke får lov at gro fast og udelukke alt det nye.

Aalborg kommune har længe, som Britt Nørbak skriver, haft fokus på at konkurrere med især Aarhus som de studerendes by.

Siden 2010 har Aalborg været centrum for et byggeboom med opførelsen af over 2.500 ungdomsboliger.

Næsten 70 procent af alle landets nybyggede almene ungdomsboliger ligger eller er på vej i Aalborg.

Og ikke kun i discountudgaver.

Boligerne har fået signatur af kendte og ambitiøse tegnestuer som Henning Larsen Architects, der har skitseret Larsen Waterfront, og Kim Utzon, der har tegnet Bikuben Kollegiet i en rå stil for at matche den havn, der for ikke så længe siden var dedikeret til industrien.

Pocketformat

Bogen kommer naturligvis forbi den nye havnefront, der har fået sine nye vartegn i form af Utzon Center og Musikkens Hus, de grønne områder samt ikke mindst de helt særlige sider af Aalborg markeret ved en omtale af blandt andet Gråbrødrekloster Museet, byens underjordiske fremvisning af blandt andet ruinen af det kloster, der blev påbegyndt af gråbrødremunkene omkring år 1250.

Bogen er i pocketformat og derfor nem at bære rundt på, hvad enten man slet ikke kender byen og vil have en indsigtsfuld guide, eller man som indfødt ønsker et nyt og friskt syn på sin by.

Formatet forhindrer dog også Lars Horns smukke og på flere sider dramatiske billeder i at folde sig helt ud. Dertil er den 15x10 cm store bog for lille.

Men det skal ikke forhindre en varm anbefaling herfra, ikke mindst til de byggeri- og arkitekturinteresserede.

På mindst 50 af bogens sider er der illustrationer af nye og gamle bygninger, landskabsarkitektur og parkanlæg, både kendt og ukendt.

Og det er tydeligt, som forfatteren skriver i sit lille efterskrift, at hun har talt med mange indsigtsfulde mennesker, mens bogen blev til.

Der er med andre ord noget for mange temperamenter. Og lysten til at (gen)opdage Aalborg er stor, når den letlæste bog er fordøjet.

Britt Nørbak og Lars Horn (foto): Rundt i Aalborg, forlaget Frydenlund, 152 sider, 99 kroner, udkommer 25. april.

Bøger om arkitektur, landskabsarkitektur og byplanlægning kan sendes til Licitationen - Byggeriets Dagblad, Smedeholm 12, 1.th, 2730 Herlev, att.: Peter Kargaard, eller kargaard@licitationen.dk, hvis det er en e-bog.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.107