23948sdkhjf

Tyskere har testet minilæssere på dansk grund før Bauma

Kjargaarden med både storlandbrug og byggefirma har testet minilæsser med det nye system og stemplet ”Godkendt”
Der har været travlhed hos verdens maskinproducenter med test af nyhederne til verdens største entreprenørmesse, Bauma i München, der holdes i denne uge.

Mindre hektisk end mange andre steder er det gået for den tyske maskinproducent Atlas/Weicors minilæsser 65e på trods af et helt nyudviklet Start & Stop-system. En af blot fem prototyper med det nye system er testet i Danmark. Efter et par måneders afprøvning af Start & Stop lyder dommen:

”Testet og i høj grad godkendt”.

”Det fungerer upåklageligt og helt efter intentionerne. Efter nogle sekunder i tomgang stopper motoren helt af sig selv. Ved blot en let berøring af joystick, rat eller speeder går motoren i gang igen. Helt som mange kender det fra personbiler. Og systemet har ikke svigtet en eneste gang”, fortæller Ole Madsen, der er en af de fire indehavere af Kjargaarden I/S lige uden for Ikast i det midtjyske.

Store besparelser

Det er virksomheden Kjargaarden, der har ageret testcenter for Atlas/Weycor 65e-maskinen og i særlig grad for Start & Stop-systemet. Et helt ideelt sted, da Kjargaarden både er et storlandbrug og et byggefirma, og begge grene har en flittig anvendelse af netop læssemaskiner.

Sammen med Ole Madsen og folkene på Kjargaarden, har distriktschef Otto Madsen hos den danske Atlas/Weycor-importør, Scantruck A/S, været primus motor i det danske testforløb af den tyske minilæsser.

”Vurderingen er, at der umiddelbart kan spares i hvert fald 15 procent i antallet af tomgangstimer. Det er godt såvel for brændstofforbruget, for miljøet og for den byttepris, som maskinens ejer på et tidspunkt gerne skal have hjem”, siger Otto Madsen.

”Start & Stop-systemet er ideelt mod dårlige vaner. Der er jo ingen grund til, at maskinen står og brummer i tomgang. I løbet af en dag kan det blive til ganske lang tid. Brændstofbesparelsen bliver altså til penge. På Kjargaarden er vi generelt meget mindet for nye muligheder, men de skal være driftsikre. Det har Start & Stop-systemet vist sig at være”, fastslår Ole Madsen på Kjargaarden.

Mange Atlas-maskiner

”Vi kender Atlas/Weycor ganske udmærket. I Kjargaard Byg har vi ni Atlas AR 35. I landbruget har vi en Atlas AR 75 t, som er en teleskoplæsser-udgave. Den har vi kørt i omegnen af 2.500 timer med, og den er billig i vedligehold. Generelt laver Atlas/Weycor bundsolide maskiner, som starter hver dag”, siger Ole Madsen.

I det godt to måneder lange testforløb har Kjargaarden brugt Atlas/Weycor 65e’eren hovedsageligt til flytning af halm samt jævning af jord og grus. Nu gælder det lægning af kartofler, og her vil testen af Start & Stop fortsætte i kartoffelhåndteringen på det store landbrug.

Kjargaardens landbrugsdel består af cirka 1.500 hektar jord, 3700 fedekalve og 37.000 slagtesvin. Af de 1500 hektar jord dyrkes der kartofler på de 500.

25 medarbejdere har deres daglige dont i landbruget. I byggefirmaet Kjargaard Byg beskæftiges i højsæsonen omkring 40 medarbejdere. Kjargaard Byg beskæftiger sig udelukkende med landbrugsbyggeri, og 60 procent af omsætningen hentes hjem fra byggerier i Norge, mens hjemlige byggerier udgør de øvrige 40 procent.

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109