23948sdkhjf

Danske arkitekter skaber plads til over 6000 hollandske studerende

Tegnestuen Schmidt Hammer Lassen Architects har vundet dysten om at tegne ny universitetsbygning i Utrecht
Danske Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL) er en del af et vindende konsortium, som skal designe den nye 22.310 kvm universitetsbygning til det hollandske universitet Hogeschool Utrecht.

Den skal huse syv institutter samt andre universitetsfaciliteter og er placeret på campusområdet blandt allerede verdenskendte arkitektoniske bygningsdesign af OMA, UN Studio, Wiel Arets og Mecanoo.

Bygningen færdiggør den eksisterende såkaldte Kasbah-masterplan og giver plads til over 6.500 studerende, personale og besøgende.

Den skaber desuden, ifølge arkitekterne, en stærk og klar markering i universitetsområdet, hvor den vil ”aktivere og understøtte det dynamiske liv på campussen”, som det hedder i en pressemeddelelse fra tegnestuen.

Universitetsbygningen vil indeholde to store auditorier og to mindre, et videnscenter, klasseværelser, café, butikker og parkering til mere end 1.200 cykler.

Grønne taghaver

Projektet vil skabe en ny gårdhave mod den nærliggende kollegieblok.

”Vi har skabt et klart gavlmotiv, der afslutter den gældende masterplan. Bygningen opløser sig selv ind mod nabobygningerne med en serie grønne terrasser og taghaver. Sammenhængen med den omkringliggende campus skabes også ved at lade den samme flisebelægning udenfor fortsætte ind i bygningens stueetage, der fungerer som en stor åben piazza med caféer, konferencecenter, amfiteater og auditorier,” siger Kristian Ahlmark, som er seniorpartner hos SHL.

Konkav og konveks

Facaden er beklædt med lyse, konkave og konvekse paneler af anodiseret aluminium i syv varme farver, hvor hver farve repræsenterer et institut. De vigtigste funktioner af bygningen vises i facaden med store farvefelter.

Med alle generelle funktioner beliggende i stueetagen, fordeler de syv forskellige institutter sig over de øvrige syv etager, de fleste med direkte adgang til udendørsarealer, som vil blive brugt til læring og interaktion. Et spektakulært atrium danner hjertet i bygningen.

”Vi har prøvet at skabe et sted der fordrer det tilfældige møde; ved at aktivere husets hjerte bliver atriet den primære funktion for logistik, hvor skolens flow fordeler sig via kalejdoskopiske trapper, broer og rulletrapper. Atriet er således husets mødested - det er her, veje krydses og oplevelser deles”, siger Kristian Ahlmark.

Den nye universitetsbygning sigter mod en Breem Excellent certificering, og er planlagt til at åbne i december 2017.

Universitet til fremtiden
Konsortium: Spark
Entreprenør: Besix & Strukton
Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects
Ingeniører: IMd, Deerns, W4Y
Akustik og Brandsikkerhed: Peutz
Bæredygtighed: W4Y
Bygherre: Hogeschool Utrecht
Areal: 22.310 kvm
Konkurrence: 2015, førstepræmie, international konkurrence
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109