23948sdkhjf

Træbyggeri fra øverste hylde får svenske roser

”Træarkitekturens Oscar” blev uddelt i Stockholm onsdag og gik til Dorte Mandrup Arkitekter for markant svensk børnehave
Onsdag slog Dorte Mandrup Arkitekter svenskerne på hjemmebane, da den prestigefyldte svenske træpris blev uddelt ved en ceremoni i Stockholm.

Prisen gik til tegnestuens Råå Förskola, som Arkbyg tidligere har omtalt. Den ligger på en fredet strandeng i Helsingborg.

Träpriset er en af Sveriges mest berømte arkitekturpriser – en pris man ikke uden videre får tildelt.

Med 139 indstillede projekter var der hård konkurrence om den eftertragtede statuette. Det var dog en enig jury, der udpegede den svenske børnehave til vinder af ”træarkitekturens Oscar”.

Høje ambitioner

Dommerne hæftede sig blandt andet ved et materiale- og detaljemæssigt højt ambitionsniveau samt en særlig evne til at indfange og fortolke det omkringliggende miljø.

”Vi er meget stolte over at vinde Träpriset 2016, og at der sættes pris på vores projekter i Sverige. Det er vigtigt for os, at brugerne og naboerne er glade for Råå Förskola. Vi har lagt et stort stykke arbejde i analyser og studier af stedets historie og potentialer og hvilke materialer, der kan indgå et så følsomt sted. Træ kan utroligt mange ting. Det er et levende materiale, der giver liv og varme, og så er det er et CO2-neutralt materiale.”, siger Dorte Mandrup-Poulsen.

Af højeste kaliber

Der skal noget ekstraordinært til for at vinde Träpriset. Vinderbyggeriet skal levere arkitektur af højeste kaliber på flere niveauer. Ud over at have træ som bærende materiale skal byggeriet afspejle og udvikle den tid, vi lever i.

”Man skal være ekstrem stolt af at vinde Träpriset, for der er meget hård konkurrence, høje krav, og den uddeles kun hvert fjerde år”, siger Anders Svensson, juryformand for Träpriset 2016.

Derudover hædrer juryen Råå Förskola som et kommunalt byggeri til børn af udsædvanlig høj kvalitet. En kategori af bygninger der sjældent helliges så stor omhu.

Juryen bestod af arkitekt Anders Svensson, arkitekt Karolina Keyzer, arkitekt Carmen Izquierdo, arkitekt Rahel Belatchew Lerdell og civilingeniør Tomas Alsmarker.

Forud for kåringen har juryen grundigt undersøgt og udvalgt byggerierne og i den forbindelse været på en 14 dages rejse rundt i Sverige.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173