23948sdkhjf

Transparent byggeri gavner psykiatri

Nye glasdøre og -vægge på nyrenoveret psykiatrihospital har været til gavn for patienter og ansatte
En hel ny indstilling til arkitekturen i de senere år har haft en gavnlig effekt på resultaterne inden for psykiatrien.

Et eksempel er Psykiatrisk Afdeling Esbjerg, som stod færdig i august 2015. Første del, som bestod i total renovering af de gamle hospitalsbygninger, stod dog færdig allerede i sommeren 2014. Såvel i det renoverede klassiske murstensbyggeri som i de nye tilbygninger er indvendige glaspartier det gennemgående træk.

Med de store glaspartier kan man overskue store fællesområder på grund af glasvæggene og det har resulteret i færre bæltefikseringer og mindre tvangsmedicinering.

Når det kan lade sig gøre at bygge transparent, er det fordi materialerne bliver stadig bedre. Glaspartier og glasdøre skal leve op til meget høje og forskellige krav omkring brand, lys, lyd og brud. Ligesom alle døre er kodet til forskellige sikkerhedsniveauer for personale, patienter og gæster.

Stramt designet byggeri

Glasentreprisen på det nyrenoverede psykiatriske hospital i Esbjerg er løst af virksomheden Skandi-Bo A/S, der har produceret alle elementer på fabrikken i Jerslev på Vestsjælland.

Byggeriet er udført med NCC Construction som hovedentreprenør, og Arkitema Architects er totalrådgiver på projektet med ingeniørfirmaet Rambøll som underrådgiver.

”Vi kigger mest på, at elementerne er elegante og passer ind i et stramt designet byggeri, men vi hører, at den større overskuelighed og gennemsigtighed også betyder meget for medarbejdernes arbejdsmiljø. De føler sig mere trygge, det har lettet deres arbejde og giver større sikkerhed, når de således kan overskue et patientafsnit med gårdhave fra vagtstuen”, siger arkitekt Jørn Juul Sørensen fra Arkitema i en pressemeddelelse.

Ikke første opgave

Skandi-Bo A/S har produceret glaspartier og -døre siden 1973, og opgaven i Esbjerg har været en af de mest komplekse til dato. Virksomheden har tidligere udviklet en speciel laboratorievæg til Herlev Hospital, ligesom Skandi-Bo A/S skal levere glaspartier til Rigshospitalets nye Nordfløj i efteråret 2016.

Udbygningen i Esbjerg har betydet, at psykiatrisygehusets døgnfunktion er udvidet med 6.100 kvm mens der er renoveret yderligere 6.000 kvm.

Sengekapaciteten er udvidet til i alt 97 døgnpladser, der er kommet ny akutmodtagelse, ny sportshal og rekreative omgivelser. I alt er der om- og tilbygget for ca. 250 mio. kroner.

brahe
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.313