23948sdkhjf

Rådgivende ingeniører står fast: Landinspektørers monopol bør ophæves

Rådgivende Ingeniører håber på billigere og mere smidige arbejdsgange på for eksempel store infrastrukturprojekter hvis landinspektørers matrikulære monopol brydes. Men borgernes retssikkerhed står på spil, mener landinspektørerne
Landinspektørloven er i øjeblikket til debat og måske forvandling, og stærke kræfter i embedsmandsværket har - som del af det lovforberedende arbejde - til landinspektørernes store frustration foreslået flere ændringer.

De kan blandt andet betyde, at landinspektørernes monopol på skelforretninger, de matrikulære opgaver, ophæves.

Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) fremhæver, at flere rådgivende ingeniørvirksomheder allerede har landinspektører ansat.

”Men på grund af ejerskabsrestriktioner må de ikke udføre matrikulære opgaver, fordi det kun må udføres af beskikkede landinspektører. En afskaffelse af den regel vil afhjælpe flere problemer; både manglen af landinspektører, men det vil også gøre det billigere at bygge og skabe bedre sammenhæng i de matrikulære opgaver omkring byplanlægning og store infrastrukturprojekter, når landinspektørvirksomhedernes monopol på matrikulære opgaver ophæves”, siger adm. direktør Henrik Garver hos FRI.

Det bør ikke være afgørende, hvor landinspektøren er ansat, men om vedkommende har den rette uddannelse og de rigtige kvalifikationer, understreger Henrik Garver.

”Desuden er det vigtigt, at virksomheden, som landinspektøren er ansat i, er uvildig i forhold til opgaven samt har et kvalitetssikringssystem, der understøtter, at opgaven kan løses korrekt.

Uvildighed er det centrale

Steen Boe, Lifa a/s Landinspektører, og bestyrelsesmedlem i Praktiserende Landinspektørers Forening, fastholder, at landinspektørens uvildighed er det centrale i sagen og at de nuværende regler sikrer, at landinspektørens uvildighed ikke kan drages i tvivl.

”Vi må blandt andet ikke udøve andre erhvervsfunktioner end landinspektørvirksomhed og må således ikke være for eksempel entreprenør, bygherrer eller på anden måde være økonomisk involveret i projekterne”, siger Steen Boe til ArkByg.

”Desuden er landinspektøren personlig økonomisk ansvarlig for sit arbejde og denne bestemmelse vil også blive fjernet med lovforslaget. I sidste ende er der borgernes retssikkerhed der står på spil. De skal vide, at den landinspektør, de møder, er uvildig og uafhængig”, siger Steen Boe.

Gammel monopolsituation

Til det siger Henrik Garver fra FRI:

”Det er en gammel monopolsituation, som tiden efterhånden er løbet fra. Der er i forvejen store krav til uvildighed. Det er rigtigt, at hvis en developer selv udstykker, kan der opstå problemer, men i dag, hvor landinspektører er ansat i de rådgivende ingeniørfirmaer, som i forvejen laver en række landmålingsopgaver, har jeg svært ved at se problemet. Det sjove er, at de rådgiveransatte inspektører gerne må lave matrikulære opgaver i andre lande, men ikke i Danmark, for eksempel i Østeuropa, hvor danske virksomheder samvittighedsfuldt bistod, efterhånden som jord blev privatejet”, siger Henrik Garver til Arkbyg.

Han tilføjer, at også beskikkede landinspektører er privatforretninger:

”Og som kunde ville jeg være mere tryg ved at samarbejde med en virksomhed som er forsikringsdækket frem for en landinspektør, der hæfter personligt ved fejl.”
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.297