23948sdkhjf

Bagmandspolitiet dropper sigtelser mod stilladsfirmaer

Statsadvokaten har stoppet efterforskningen af fem stilladsvirksomheder, der har været sigtet for på ulovlig vis at koordinere tilbud
KARTELANKLAGE Fem virksomheder i stilladsbranchen, alle medlemmer af Stilladssektionen i Dansk Byggeri, og flere af dem i bestyrelsen i Stilladssektionen har modtaget et brev fra Statsadvokaten om, at efterforskningen i sagen om påstået kartelvirksomhed blandt de fem virksomheder, nu indstilles.

Dermed er sagen stoppet, og dem fem virksomheder kan ånde lettet op.

Sagen blev rejst i 2013-14, hvor virksomhederne af en whistleblower blev anmeldt til konkurrencemyndighederne for påståede uregelmæssigheder blandt andet i forbindelse med det daværende anmeldesystem, som man gennem en årrække havde haft i branchen.

Det førte blandt andet til en række ransagninger i de pågældende virksomheder.

Påståede indbyrdes aftaler

Anklagerne gik på, at man indbyrdes koordinerede priser via anmeldesystemet.

Konkurrencemyndighederne, SØIK, (Statsadvokaten for særlig Økonomisk og International Kriminalitet, red) og politiet har siden efterforsket sagen, og altså nu kommet frem til, at der ikke var hold i påstanden.

”Jeg er på branchens vegne, og lidt på egne vegne en rigtig glad mand,” siger Kurt Bo Jensen, der er indehaver af en af de anklagede virksomheder, Herlev Stilladser.

”Det er jo rigtigt, at vi havde en anmeldeordning, men det var noget helt andet, den blev brugt til, hvilket faktisk havde at gøre med at forhindre ulovligheder. Branchen blev dengang udsat for kunder, der spurgte om priser ad flere gange, og på den måde kunne de presse virksomhederne, og det er ikke lovligt, og det var det, vi forsøgte at forhindre ved at kontrollere hvor mange gange, der blev afgivet pris til den samme sag”, fortæller Kurt Bo Jensen.

Anmeldeordningen blev på grund af polimikken og den verserende sag lukket ned, og den eksisterer ikke længere.

”Det er rigtig træls at have sådan en mistanke og en efterforskning hængende over hovedet. Så derfor er vi glade nu, hvor det er overstået”, siger Kurt bo Jensen.

Fik samme brev

De fem virksomheder var Mars Stilladser, Stjerne Stilladser, Dansk Stillads, Herlev Stilladser og E-service, som alle har modtaget samme brev.

Hos Statsadvokaten bekræfter specialanklager, Niels Kjærsgaard, at sagen nu er lukket ned:

”Vi har opgivet sigtelserne på baggrund af bevisets stilling”, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Af brevet som er sendt til de pågældende virksomheder fremgår det, at ”baggrunden for afgørelsen, er at der ikke er rimelig formodning om, at der er foregået noget strafbart”.

Sagen har været behandlet i henhold til Konkurrencelovens paragraf 6.

Stilladssagen kort
Det var en whistleblower fra en virksomhed i branchen, der i 2013 gik til konkurrencemyndighederne med en mistanke om at noget var galt i stilladsbranchen.
Anmeldelsen fik konkurrencemyndighederne og SØIK (Statsadvokaten for særlig Økonomisk Kriminalitet, red.) til at undersøge sagen og siden med politiets hjælp at ransage Dansk Byggeri og fem af Stilladssektionens medlemsvirksomheder, hvoraf to af virksomhedernes ledere sad i sektionens bestyrelse.
Der blev rejst sigtelse mod virksomhederne for overskridelse af Konkurrencelovens § 6, der omhandler forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler.
Stilladssektionen havde på daværende tidspunkt en meldeordning, hvor medlemmerne meldte de projekter, man havde afgivet tilbud på. Denne ordning valgte man frivilligt at lukke.
Sagen har siden været efterforsket, men er altså nu opgivet, da man ikke har fundet noget, der kan begrunde opretholdelsen af sigtelserne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219