23948sdkhjf

Vandbranchen skal fordoble eksporten

Frem mod 2025 skal branchen eksporterer løsninger for 32 mia. kroner og skabe 4.000 nye arbejdspladser. Et af projekterne starter med ombygning af rensningsanlæg ved Aarhus
Eksporten af løsninger i vandbranchen skal fordobles fra nuværende 15,9 mia. til 32 mia. kroner i 2025. Det har branchen givet hinanden håndslag på igennem Vandvision 2015, som blev lanceret i februar 2015. Derfor har Dansk Vand- og Spildevandsforening (Danva) sammen med DI, Dansk Miljøteknologi og Miljø- og Fødevareministeriet nu udarbejdet en fælles handlingsplan, der fokuserer på de eksportrelaterede områder af vandvisionen.

”Vandvisionen kan få helt afgørende betydning for vækst og eksport inden for branchen, og vi har aldrig i branchen været så enige. Det er nu, vi skal gribe chancen og realisere visionen. Vandselskaberne vil gerne yde et bidrag til gavn for det danske samfund, men det er absolut nødvendigt, at producenter og rådgivere tager aktivt del i arbejdet”, siger Carl-Emil Larsen, direktør i Danva.

4.000 nye arbejdspladser

For hver medarbejder, der beskæftiger sig med eksport, giver det 1,2 danske arbejdspladser i afledte sektorer. Vandvisionen har som mål at skabe 4.000 nye arbejdspladser, og et af de projekter, som kan være med til at realisere visionerne i Vandvision 2015 er i disse uger ved at blive bygget i Egå ved Aarhus.

”Vi er ved at bygge om på Egå rensningsanlæg, og det skal idriftsættes til august. Det er målet, at anlægget skal producere 50 procent mere elektricitet end det forbruger, og det er et led i Aarhus Vands vision om, at blive energi- og CO2-neutral i 2030. Vores rensningsanlæg i Marselisborg producerer allerede 30 procent mere elektricitet, end det forbruger. Det har medvirket til, at prisen for vand inklusiv afledning og afgifter er faldet med 6,23 kr. per kubikmeter fra 2015 til 16”, siger Lise Hughes, projektleder hos Aarhus Vand til Licitationen – Byggeriets Dagblad

Ordre til fem millioner

Det er Nissen Energi Teknik fra Skanderborg, der har leveret motorerne til anlæggene i både Egå og Marselisborg.

Og netop den teknologi, der bruges her, er Nissen Energi Teknik ved at eksportere til USA, hvor de i samarbejde med Aarhus Vand har en mand udstationeret i Chicago, som skal hjælpe de danske interessenter i vandbranchen til at komme nemmere ind på markedet i Amerika.

”Vi har lige sendt to gasmotorer til et biogasanlæg i Chicago i USA, hvor det skal producere energi. Det er de samme anlæg, som vi har på rensningsanlægget i Marselisborg i Aarhus, og de samme som kommer til at stå i Egå. Det er en ordre til fem mio. kroner, som er kommet i stand igennem Aarhus Vand, hvor vi har købt en mand fri til at skabe kontakter derovre. Det er et samarbejde, vi er rigtig glade for, og som vi forventer meget mere af fremover”, siger Thorvald Pedersen, der er adm. direktør i Nissen Energi Teknik.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109