23948sdkhjf

Glasrekord i kendt Aarhus-byggeri

Med prestigeprojekt DOKK1 ved havnen lægger Aarhus sig i spidsen for en tendens i byggeriet, hvor glas spiller en stadig mere fremtrædende rolle. Glasleverandøren Vetrotech sætter ny rekord
I det nye bibliotek og borgerservicehus på Aarhus Havn, DOKK1, har glasleverandøren Vetrotech sat ny rekord for brandglas i stor størrelse med minimal brug af profiler.

Havnehuset – designet af arkitekterne Schmidt Hammer Lassen Architects – er på mange måder banebrydende. Bygningen er en opvisning i, hvordan man med glas som byggemateriale kan opfylde selv de skrappeste krav til akustik, sikkerhed og indemiljø.

Potentielt støjhelvede

Med sine 28.000 kvm – som ud over biblioteket og borgerservice tæller cafe, legeplads og projektrum – kunne huset være endt som et støjhelvede eller alternativt en masse små bygninger i bygningen.

Men fordi der er brugt glas overalt er huset overskuelig at færdes i for de over 3.000 daglige besøgende.

Glasleverandøren Vetrotech har med indretningsentreprenøren Deko leveret de 1.600 kvm brandglas, som er blevet testet igen og igen for at leve op til de meget høje sikkerhedskrav.

”Det ligger i vores dna at teste meget omhyggeligt, men her blev opgaven yderligere kompliceret af, at arkitekterne ønskede glasformater, der var så store som muligt og så rene som muligt. Det vil sige med minimal brug af fuger, profiler og sprosser i konstruktionen”, siger Kjeld Østergaard, nordisk landechef i Vetrotech.

Brandglas i storformat

Resultatet er en række glaskonstruktioner, som er op til 15 meter lange og tre meter høje. Brandglasset i konstruktionerne er samlet med brandfuge og har kun profiler i top og bund. Hver rude vejer 75-90 kg pr. kvm, afhængig af lyd- og brandkrav.

”Der findes ikke tilsvarende konstruktioner i den størrelse andre steder herhjemme. Det er første gang, vi bygger så stort og rent med glas, men det er noget vi forventer at se mere af i fremtiden. Glas er et foretrukket materiale for mange arkitekter, fordi det er transparent og ikke forstyrrer øjet. Med glas kan man skabe et intimt miljø med visuel kontakt i selv meget store bygninger. Man kan udnytte dagslyset maksimalt og skabe sunde indemiljøer”, siger Kjeld Østergaard.

Ifølge regionschef i Deko, Niels Kristensen, forener glas det bedste fra to verdener: Cellekontorernes mulighed for at lukke al støj ude og storrumskontorernes dynamik og følelse af fællesskab.

Samvær uden forstyttelse

”Med glas kan man være sammen uden at blive forstyrret. Derfor oplever vi, at glas spiller en mere og mere fremtrædende rolle i byggeriet”, siger Niels Kristensen, Glaskonstruktionerne er baseret på den såkaldte Contraflam Structure, som kan opfylde specielle funktionskrav, samtidig med at alle myndighedskrav overholdes.

I DOKK1 er der for eksempel lydglas på den ene side af alle glasflader, da kravene til akustik er meget høje, fordi borgerservice og bibliotek er under samme tag. Der er også særlige krav til personsikkerhed. Glassene ud til atrierne skal kunne holde til, at en person løber ind i dem, uden at de brister, og man falder ned.

”Vores brandglas kan holde varmestråling ude i 30 til 120 minutter og bliver mælkehvidt under brand. Det betyder, at man selv i store bygninger med mange glasflader er sikker i lang tid og samtidig undgår, at der udbryder panik, fordi man afskærmer udsynet til flammerne”, siger Kjeld Østergaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.314