23948sdkhjf

Rapper og håndværkere kæmper for gammelt byhus

Et ældre byhus i København skal rives ned, så der kan bygges nye boliger. Nej tak, siger 300 borgere, der i en række høringssvar tordner mod planen
Københavns Kommunes planer om at rive et gammelt Vesterbro-byhus ned har sat sindene i kog.

Således har både rapperen Pato Siebenhaar, forfatteren til romanen ”Solen skinner aldrig på en go-go-bar” Henrik List og musikeren Rosa Lux sendt kritiske høringssvar til kommunens Center for Bygninger, hvor de argumenterer for, at det lille to- etagers hus på Vesterbrogade 107c bør bevares.

Tilmed har de kreative vesterbroborgere fået opbakning fra flere håndværkere, der også tordner mod kommunens planer.

En af dem er John Petersen, indehaver af J P Totalbyg, der i sit høringssvar argumenterer for, at der snart intet er tilbage af det gamle København, og at der bliver bygget rigeligt med nye lejligheder over hele byen.

”Vi har så helvedes travlt med at rive det gamle ned og bygge nyt. De unge generationer får på den måde ikke mulighed for at opleve, hvordan København var. Det kan godt være den gamle ejendom har nogle skavanker, men den ville sagtens kunne isoleres, moderniseres og bevares. Hvis man hele tiden river gamle bygninger ned, ender vi som på Islands Brygge, hvor det svømmer over med beton, glas og stål, og det er ikke særlig charmerende”, siger han.

Hvide Hest

Det er bygherren CPHInvest, der har ansøgt om at opføre en ny bygning med otte beboelseslejligheder og to butikslejemål og i den forbindelse nedrive eksisterende erhvervsbygninger, herunder bygnings nummer 1 og 3 på adressen.

Den nye bygning vil komme til at omfatte fem etager, med et etageareal på 1.129 kvm og med en overdækket gennemkørsel på 32 kvm.

Indtil midten af 1800-tallet blev området mellem Vesterbrogade, Vesterfælledvej, Trøjborggade og Tøndergade til Enghavevej kaldt ”Hvide Hests Vænge”.

Et vænge var et indhegnet græsningsareal for kreaturer. ”Heste” var en betegnelse for en blanding af gæstgiverier og håndværksvirksomheder, hvor der også var stalde til heste. De oprindelige bygninger fra den tid er for længst revet ned og erstattet med de små lave bygninger, hvoraf en af de sidste nu står til nedrivning.

Håndværker hader nybyggeri

I et opslag på Facebook, der i skrivende stund er blevet delt 325 gange, opfordrer rapperen Pato Siebenhaar med det borgerlige navn Martin Siebenhaar sine venner og følgere til også at protestere.

”De sidste otte år har jeg haft musikstudie i begyndelsen af Enghavevej. Området hvor mit studie ligger, er den sidste rest af det gamle Vesterbro. Når jeg siger den sidste rest, så mener jeg det. Det er et lille område som i gamle dage husede små erhverv, slagtergårde og fabrikker - blandt andet Storm P’s barndomshjem. Lave bygninger der fortæller vores bys historie, en tidslomme der holdes i live af erhvervsdrivende entusiaster, der gerne ser at dette område forbliver som det er”, skriver han.

I alt har over 300 mennesker indgivet et høringssvar. Også indehaver af snedker- og tømrerfirmaet Corbard Byg, Stephan Corbard, er imod projektet.

”Jeg holder meget af det gamle København og hader nybyggeri. Det er derfor sørgeligt, at der sidder så mange pengemænd rundt omkring, der kun tænker i profit. Vores kulturhistorier ligger i bygninger som den på Vesterbrogade 107c og pengene burde derfor bruges til et renovere den i stedet”, siger han.

Det er høringsfrist i dag.
Kommenter artiklen (5)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.3