23948sdkhjf

Ny arkitektskole giver plads til bylandskab

Den åbne internationale idékonkurrence om en ny arkitektskole i Aarhus får afgørende indflydelse på udviklingen af Godsbanearealerne, hvor kommunen har afsat rigeligt med plads til en ny kreativ bydel
En drøm for enhver arkitekt, men også en opgave med de måske mest kritiske brugere i Danmark.

Bygningsstyrelsen og Arkitektskolen Aarhus udskrev tirsdag den åbne, internationale idékonkurrence om en ny arkitektskole i Aarhus.

Deltagerne, som har deadline 1. februar, skal samtidig give deres bud på en samlet plan for Godsbanearealerne.

Arkitektskolen Aarhus forventer sig meget af konkurrencen, hvorfra de bedste idéer vil danne grundlag for udarbejdelsen af programmet for den efterfølgende projektkonkurrence og dermed for udformningen skolen.

”Det er ikke hver dag, der bliver bygget en arkitektskole fra bunden, og som en hyldest til arkitektfaget benytter vi lejligheden til at få branchens tanker på, hvordan skolens fysiske rammer kan gentænkes. Vi vil ikke være de kloge og på forhånd definere en lang række krav til byggeriet. Vi er derimod nysgerrige og åbne for nye måder at tænke skolen på,” siger rektor for Arkitekt-skolen Aarhus, Torben Nielsen.

Tilbage til gamle dyder

Konkurrenceprogrammet er åbent, og der ønskes forslag med en lav detaljerings-grad.

”Vi vil gerne tilbage til den gamle dyd, hvor fokus i idékonkurrencer ligger i den enkle, klare idé – ’det gode greb’, som vi kalder det”, siger Lisa Sørensen, projektleder i Bygningsstyrelsen.

Hun tilføjer, at hun har tiltro til, at man på den måde kan få nogle spændende ideer, ”som vi kan arbejde videre med under programmeringen”, siger hun.

Derfor er der udarbejdet en særlig skabelon, så deltagerne i idékonkurrencen skal præsentere deres ideer på én enkelt A0-planche - netop med fokus på den gode idé.

Godsbanearealerne

Med indflytningen på Godsbanearealerne får Arkitektskolen Aarhus mulighed for at sætte sig præg på bydelen.

Aarhus Kommune har reserveret et fire gange så stort areal end det, den nye skole skal bruge. Og det inddrages i konkurrencen, så fremtidens arkitektskole bliver integreret bedst muligt i det, der forhåbentlig bliver et kreativt og dynamisk miljø med cafeer, boliger og offentlige institutioner.

”At få den nye arkitektskole placeret i området er perfekt i forhold til visionerne for den mangfoldige bydel. Det er vores håb, at skolen, i sin fysik og sit virke, vil inkludere omgivelserne og skabe folkelig interesse”, siger Erik Jespersen, direktør for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Erik Jespersen og stadsarkitekt, Stephen Willacy bliver rådgivere for dommerkomiteen, når de tre vindere af konkurrencen - finansieret af Arkitektskolen Aarhus og Realdania - skal udvælges.

Vinderne skal i øvrigt op mod de tre prækvalificerede teams: BIG, Lacaton & Vassal samt Sanaa.

”Vores drøm er at få en skole, som skaber genklang ude i verden og demonstrer, hvad arkitektfaget kan. Rammerne og økonomien er beskedne, men netop det benspænd kan bidrage til en rå og robust skole, håber vi, hvor konceptet og idéen er skåret til benet”, siger Torben Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.093