23948sdkhjf

Dansk stålvirksomhed bygger grønlandsk rubinmine

Minen skal levere rubiner og safirer for 3,1 mia. danske kroner i løbet af dens niårige levetid
De nordjyske smede hos DS Stålkonstruktion A/S i Hobro arbejder i øjeblikket på en noget anderledes opgave.

Virksomheden skal nemlig fremstille konstruktionen til den proceslinje, som frem- over skal forvandle kæmpe klippestykker til røde rubiner i Grønlands første ædelstensmine i Aappaluttoq, som ligger 200 km syd for den grønlandske hovedstad Nuuk.

”Det er en utrolig kompliceret opgave, fordi vi i stålprojekteringen skal tage hensyn til maskinerne, som allerede er producerede og som kommer fra både Kina, Tyskland og USA. Det er svært at tilpasse stål til et produktionsapparat, som vi ikke har ved hånden, og som samtidig kun har tegninger i 2D”, forklarer Tor Hastrup, som er projektleder på mineprojektet ved DS Stålkonstruktion, i en pressemeddelelse.

Komplekse beregninger

DS Stålkonstruktion skal levere stålkonstruktioner til hele proceslinjen, der blandt andet tæller en optisk sorteringsmaskine, som skiller skidt fra ædelstenene, samt en kæmpe crusher, der knuser klippestykkerne. Især sidstnævnte kræver en særlig solid konstruktion.

”Crusheren påfører dynamiske laster på op til 20 tons på de omkringliggende konstruktioner, og det kræver komplekse beregninger af påvirkningen. Derfor har vi gennem hele processen arbejdet tæt sammen med de canadiske konstruktionsingeniører og tilmed brugt et helt nyt beregningsmodul. Det handler jo i sidste ende om sikkerhed”, forklarer Tor Hastrup.

Han peger på, at det er første gang nogensinde, man bygger en ædelstensmine i Grønland, og at der derfor ikke er tidligere erfaringer at læne sig op af.

Store potentialer

Det er den canadiske virksomhed True North Gems grønlandske datterselskab, som har fået udnyttelsestilladelsen til at udvinde safirer og rubiner i Aappaluttoq, der også kaldes ”Det røde fjeld”.

Minen har en forventet levetid på ni år og vil i den periode forarbejde og sælge rubiner til en værdi af over 3,1 mia. danske kroner.

Ifølge Bent Olsvig Jensen, der er adm. direktør i True North Gems Greenland, forventer True North Gems allerede i år at gennemføre de første salg af safirer og rubiner, som stammer fra de mange prøver, virksomheden har udtaget fra Aappaluttoq gennem tiden.

brahe

Minen
Minen skal udvinde safirer og rubiner fra Aappaluttoq, som ligger 200 km syd for den grønlandske hovedstad Nuuk.
Aappaluttoq betyder ”Det røde fjeld”. Området har fået sit navn efter den store forekomst af naturlige rubiner.
Minen forventes at kunne levere ædelstene de næste ni år, men allerede nu er der planer om at udforske området yderligere med henblik på at finde nye forekomster.
Minen forventes at genere et overskud før skat på cirka 2,5 mia. kroner. Heraf skal 37 procent betales til det grønlandske selvstyre i royalties.
Minen er den første mine, der går i drift, siden selvstyret hjemtog råstofområdet fra den danske stat i 2010.
Projektet er det første ædelstensprojekt til at blive godkendt i Grønland nogensinde.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.141