23948sdkhjf

Aart architects og Arkitema tegner sygehus ind i ny patientvenlig tid

Danske og norske arkitekter står bag det nye supersygehus i Norge, Sykehus Østfold Kalnes, som i går blev indviet af Kong Harald 5. af Norge
Danske og norske arkitekter står bag det nye supersygehus i Norge, Sykehus Østfold Kalnes, som i går blev indviet af Kong Harald 5. af Norge.

Arkitema Architects, Arkitema/ELN Architects (tidligere Eliassen og Lambertz-Nilssen Arkitekter, red.) og Aart architects har tegnet sygehuset i Sarpsborg syd for Oslo, hvor helende arkitektur går hånd i hånd med nytænkende 3D-teknologi.

Det nye sygehus til knap fem milliarder kroner er ifølge arkitekterne blevet en vellykket digital indfrielse af en omfattende arkitektonisk vision.

Nye standarder

Både Arkitema/ELN og Aart architects er engageret i større sygehusbyggerier i hele Skandinavien.

Med indvielsen af Østfold Kalnes sætter de nye standarder for norsk sygehusbyggeri ud fra tanken om at reducere indlæggelsestiden og optimere personalets arbejdsgange.

Alle får enestue

Det 89.000 kvm sygehus bygger således på en avanceret, digital 3D-model, som er blevet brugt gennem hele design- og projekteringsfasen til at skabe et af Norges mest moderne sygehuse.

”3D-modellen har været et suverænt værktøj til at skabe et både effektivt og helende behandlingsmiljø. Med modellen har vi indfriet Helse Sør-Østs vision om at give alle patienter enestuer med udsigt til de grønne omgivelser, samtidig med at den har givet os en unik mulighed for at optimere flow og arbejdsgange. Det er sket i tæt dialog med sygehusets medarbejdere”, siger Anders Strange, CCO og partner i Aart architects.

Færdigt før tid

Han tilføjer, at en mere effektiv byggeproces har været en anden afgørende gevinst ved modellen.

Sygehuset står således færdig et halvt år før oprindeligt planlagt. Det er desuden det eneste sygehus i Norge med enestuer med eget bad til samtlige patienter.

Verdens bedste BIM-model

“Det er ikke tilfældigt, at projektet i 2014 fik prisen som verdens bedste, åbne BIM-model”, siger Wilhelm Berner-Nielsen, partner i Arkitema Architects.

“Projektet er det første så omfattende og komplekst digitale projekt af sin art i Norge og i Danmark. Vi oplevede, at vores brugerprocesser tog et kvantespring, da modellen blev aktiveret. Nu kunne den enkelte medarbejder se netop de rum, som vedkommende skulle arbejde i – og samtidig være med til at påvirke den mest optimale udformning af rumlighederne”, siger Arkitema-partneren.

Et fremtidssikret sygehus
Sykehuset Østfold Kalnes er et af de største byggeprojekter i Norge. Sygehuset samler fire tidligere sygehuse samt psykiatri under ét tag og tilbyder specialiserede sundhedsydelser til de 300.000 indbyggere i Østfold-regionen i det sydøstlige Norge.


Sygehus otte år undervejs
Adresse: Sarpsborg, Østfold, Norge
År: 2008-2015 (indviet i går)
Omfang: 89.000 kvm
Bygherre: Helse Sør-Øst
Arkitekter: Arkitema/ELN, Arkitema Architects og AART architects
Landskab: Cowi
Ingeniør: Cowi
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.269