23948sdkhjf

Arkitektur skal bremse yderligere ghettodannelse på Nørrebro

Mjølnerparken skal være en jævnbyrdig del af København. Ny helhedsplan til 816 mio. kroner, som netop er vedtaget, kan gøre udslaget. Ændringer i arkitekturen læner sig op af en formel, der andre steder har forvandlet udsatte områder
Både beboere og politikerne i Københavns Kommune har nu sagt god for en helhedsplan for Mjølnerparken til over 816 mio. kroner.

Mjølnerparken på Nørrebro er af mange bedst kendt som et isoleret, udsat byområde, som man skal holde sig fra. Kvarteret er præget af lav beskæftigelse, små indkomster, kriminalitet og utryghed.

Det skal der gøres op med, mener Lejerbo København, Landsbyggefonden, Københavns Kommune, Mjølerparkens beboere samt naboer, som sammen skal være med til at realisere planen, som politikerne på rådhuset netop har godkendt.

”Med helhedsplanen har vi nu det grundlag, som skal til for at løfte så stor en udfordring. Planen skal sørge for, at Mjølnerparken i fremtiden bliver en integreret del af København med forhøjet levestandard til følge” siger Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Enhl).

Markant fysisk ændring

Helhedsplanen, som borgmesteren kalder ”en milepæl i Mjølnerparkens historie”, fokuserer på at skabe mere variation i boligudbuddet blandt andet i form af nye tagboliger og ungdomsboliger.

Derudover skal der ændres markant ved de fysiske rammer for at skabe et trygt miljø - med handelsstrøg, et kvarterhus og ny infrastruktur.

Velafprøvet formel

Ændringerne i stedets arkitektur lægger sig, ifølge København Kommune, op af en formel, som andre steder har haft så stor kraft, at udsatte boligområder er blevet socialt balancerede og velfungerende:

”Indgangsdørene flyttes til karéernes ydersider, og det betyder, at gårdrummene kan lukkes af, så de kun er for beboerne. Det skaber tryghed, virker kriminalpræventivt, og giver basis for godt naboskab i gårdene. I fremtiden ved man, at dem man møder i gården, er ens naboer, og ikke tilfældige fremmede”, siger Niels Bjørn, formand for tænketanken Urban, som arbejder med, hvordan det fysiske miljø, mennesker og samfund virker sammen.

Beboerne er klar

”Det er lykkedes os at engagere vores beboere i en sjælden grad. Vi står foran store forandringer, men beboerne har vist, at de klar til at tage livtag med de udfordringer, som vil opstå undervejs”, siger Søren Dalsgaard, formand for afdelingsbestyrelsen i Mjølnerparken.

Tiltrække ressourcestærke

I dag består Mjølnerparken af 560 boliger. Som følge af omdannelsen nedlægges 164 boliger, hvoraf 33 omdannes til erhverv, 10 bliver til en daginstitution, mens 121 boliger rives ned for at give plads til større familieboliger, der også kan tiltrække nye ressourcestærke familier. Øde brandveje mellem karreerne skal omdannes til boliggader med mere liv og trafik, blandt andet ved at skabe ind- og udgange fra opgangene, hvor der i dag blot er lukket mur.

En gennemgribende plan
Helhedsplanen for Mjølnerparken vil koste cirka 816 mio. kroner og omfatter blandt andet:
Renovering af eksisterende boliger
Opretning af friarealer og infrastruktur
Etablering af handelsgader
Etablering af nye tagboliger
Byggeri af ungdomsboliger
Nyt fælles kvarterhus
Ombygning af daginstitution
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.376